StoryEditor

Krátke správy

29.04.2002, 00:00

Úsporné vozidlo Volkswagenu (VW) bude mať podľa šéfa najväčšej európskej automobilky Bernda Pischetsriedera jazdné vlastnosti Porsche a spotrebu paliva 3 litre na 100 kilometrov. Zatiaľ však zákazníkov autá s nízkou spotrebou paliva nezaujímajú. Sériovo vyrábaný model Lupo so spotrebou 3 litre paliva na 100 km sa v Európe nepredáva práve najlepšie. (TASR)
Slovenské lodenice Komárno, a. s., Bratislava (SLKB) začali minulý týždeň čerpať zmenkový úver, ktorý im v hodnote 9,204 mil. eur tento rok schválila Exportno-importná banka SR. Po prvej tranži v sume približne 115 mil. Sk budú v dvojtýždňových až trojtýždňových intervaloch nasledovať ďalšie, a to tak, aby bola pôžička kompletne prečerpaná už v októbri. (TASR)
Spoločnosť Palma-Tumys, a. s., Bratislava, najväčší producent rastlinných tukov na Slovensku, plánuje tento rok ukončiť s výrobou v hodnote približne 3,7 mld. Sk. V porovnaní s uplynulým rokom, keď dosiahla výroba spoločnosti vo finančnom vyjadrení hodnotu viac než 3,2 mld. Sk, je to takmer 16-percentné zvýšenie produkcie. (SITA)
Skupina Železiarne Podbrezová, a. s., dosiahla vlani podľa slovenských účtovných štandardov konsolidovaný zisk 315,337 mil. Sk. Medziročne to predstavuje pokles takmer o 19,9 mil. Sk. (SITA)
Firma Gouda Slovakia, s. r. o., Strážske, dosiahla v minulom roku obrat 40 mil. Sk, čo je o 30 % viac ako v predchádzajúcom roku, zisk sa však rovnal nule, pod čo sa podpísali aj absentujúce exportné dotácie zo Štátneho fondu trhovej regulácie. Spoločnosť vyprodukovala 400 ton bochníkového syra Gouda a 80 % jej produkcie smerovalo na export do USA, Španielska, Holandska, Maďarska, Poľska a ČR. (TASR)
Výskumný ústav pre petrochémiu (VÚP), a. s., Prievidza dosiahol vlani celkové výnosy 63,056 mil. Sk a zisk po zdanení 377 tis. Sk. V tomto roku plánuje organizácia zvýšiť výrobné aktivity o 18 až 20 % a zisk pred zdanením by tak mal vzrásť na 1 mil. Sk.
Producent valcovanej ocele U. S. Steel Košice (USSK), s. r. o. zaznamenal v 1. kvartáli stratu 1 mil. USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka ešte vykázal zisk 41 mil. USD. Dôvodom negatívneho vývoja boli problémy s realizáciou dodávok v dôsledku nepriaznivej hospodárskej situácie v Európe a haváriou spôsobenej odstávky vysokej pece č. 3. Priemerná predajná cena ocele navyše klesla na 245 USD/tona, keď v predchádzajúcom štvrťroku bola vyššia o 6 USD a v 1. štvrťroku 2001 o 48 USD. (TASR)
Americká spoločnosť U.S. Steel Corp. vykázala v prvom kvartáli čistú stratu 83 mil. USD (93 centov na akciu). V rovnakom období minulého roka pritom spoločnosť vykázala čistý zisk 9 mil. USD (10 centov na akciu). Príčinou slabého hospodárenia najväčšieho integrovaného výrobcu ocele v USA je nízky dopyt a silný dolár. (TASR)
Novým majiteľom konkurznej podstaty šampiňonárne Mykoprogres, s. r. o., Topoľčianky sa stala spoločnosť Global Progres, a. s. so sídlom v Topoľčiankach. Spoločnosť bude pokračovať vo výrobe a predaji šampiňónov, pričom plánuje zvýšiť výrobnú kapacitu na maximum. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:07