StoryEditor

Špekulácie o situácii po vojne v Iraku

19.03.2003, 23:00

Investori ochotní prijať vysoké riziko už teraz špekulujú o situácii po vojne v Iraku. Tí totiž dúfajú, že nová iracká vláda vyplatí v súčasnosti bezcenné dlhopisy krajiny. Irak nevyplácal svoje dlhopisy v objeme 62 mld. USD od začiatku vojny v Perzskom zálive na začiatku 90. rokov. No aj napriek tomu má niekoľko investorov o ne záujem. Za posledných 6 mesiacov sa kurz irackých obligácii už zdvojnásobil. Investori totiž špekulujú o tom, že USA po vojne začnú investovať do ropného priemyslu a príjmy z jej ťažby poskytnú možnosť vyplatenia.
Ako uviedol denník Handelsblatt, v súčasnosti sa iracké dlhopisy obchodujú na úrovni 16 centov za 1 dolár nominálnej hodnoty, pričom ešte v septembri bola táto hodnota 8 centov. To poukazuje na to, že investori rátajú s tým, že Irak splatí svoje záväzky skôr ako napríklad letecká spoločnosť United Airlines. Dlhopisy tejto druhej najväčšej svetovej leteckej spoločnosti sa obchodujú na úrovni 12 centov za dolár nominálnej hodnoty. "Je to jedna z najväčších špekulácii týkajúcej sa určitej krajiny. Z fundamentálneho pohľadu je Irak veľmi dobrým dlžníkom. Problémom je však dostať sa k irackým dlhopisom. Investori, ktorí ich vlastnia, ich nechcú predať a jednoducho čakajú," povedal Andreas Rialas, portfóliový manažér firmy Argo Capital Management v Londýne.
Kurzy by sa však mohli vyšplhať ešte vyššie. A to v prípade, že režim Saddáma Husajna bude nahradený vládou, ktorá sa bude páčiť aj USA. "Kurzy dlhopisov by sa mohli veľmi ľahko zdvojnásobiť," hovorí Richard Segal, hlavný analytik firmy Exotix, ktorá je londýnskou dcérskou spoločnosťou firmy ICAP a obchoduje s irackými dlhopismi. Avšak ani po reštrukturalizácii nebude môcť Irak splácať svoje dlhy v hotovosti. Už aj niektoré iné krajiny postihnuté vojnou sa úverovali prostredníctvom emisie dlhopisov, ktoré sú splatné až o niekoľko rokov. Napríklad Bosna vymenila časť svojich záväzkov za dlhopisy, ktoré sú splatné v roku 2017. Avšak vyplatené budú až v prípade, že hrubý domáci produkt na obyvateľa dosiahne úroveň 2 800 USD. Kurz bosnianskych dlhopisov v roku 2002 vzrástol dokonca až štvornásobne.
Dlhopisy Iraku predstavujú súčasť 51-miliardového trhu pre cenné papiere 11 krajín, ktoré nesplnili svoje záväzky a boli na ne uvalené zo strany USA obchodné sankcie. K nim patrí aj Severná Kórea, Kuba a Líbya. V dôsledku sankcií nemôžu americké firmy s týmito krajinami obchodovať. Z tohto dôvodu sa dlhopisy obchodujú prostredníctvom firiem, ktoré majú sídlo v Európe alebo niekde inde, a ktorých sa sankcie netýkajú. Niektorí investori majú portfólio vytvorené z dlhopisov týchto krajín a dúfajú, že aspoň jednej sa podarí odstrániť sankcie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 11:00