StoryEditor

Vláda znova nerokovala o akciách VSŽ

27.06.2002, 00:00

Vláda SR včera opäť nerokovala o predaji 16-percentného balíka akcií VSŽ vo vlastníctve Fondu národného majetku (FNM) SR. Materiál stiahli z rokovania z podnetu predstaviteľov U.S. Steel Košice (USSK), s. r. o. "Požiadali o to ešte minulý týždeň podpredsedu vlády Ivana Mikloša," uviedol pre HN Miklošov hovorca Karol Zimmer. USSK sa podľa Zimmera rozhodli pre odklad, pretože "ešte nemajú doriešené niektoré záležitosti a potrebujú si ich ujasniť". Čo si zástupcovia americkej spoločnosti potrebujú ujasniť, sme sa nedozvedeli od Zimmera a ani od zastupujúceho hovorcu USSK Jána Baču. "Sme ochotní a chceme rokovať," povedal pre HN Bača, ktorý nechcel hovoriť o podrobnostiach, kým sa celá záležitosť neuzatvorí. "Je možné, že aj cena bude ešte predmetom rokovania," povedal Zimmer. Vláda aj fond navrhujú 160 Sk za jednu akciu.
Materiál o spôsobe predaja akcií VSŽ, ktorý vypracoval FNM v spolupráci s Ministerstvom pre správu a privatizáciu národného majetku SR, mal byť vo vláde už minulý týždeň. Vláda ho však stiahla s odôvodnením, že o podmienkach predaja sa stále rokuje. FNM v materiáli analyzuje nakladanie s akciami VSŽ, ktoré vlastní. Za najvýhodnejšiu alternatívu označil predaj vopred určenému záujemcovi, ktorým by mal byť USSK. Návrh vychádza aj z Memoranda o porozumení, ktoré vláda pri predaji oceliarskych aktív VSŽ uzatvorila s U.S. Steel Group, Unit of USY a VSŽ. Taktiež ho ovplyvnil minuloročný predaj takmer 22-percentného balíka akcií VSŽ z portfólia Transpetrolu, a. s. Vtedy minister hospodárstva Ľubomír Harach na poslednú chvíľu za neštandardných okolností rozhodol o predaji akcií, ktoré napokon získala Penta, J & T a Istrokapitál.
Ak vláda odklepne predaj, USSK sa stane majiteľom 41 % akcií VSŽ. FNM v tom vidí viaceré výhody. Takáto majetková účasť podľa fondu umožní s podporou ďalších akcionárov prijímať rozhodnutia na valnom zhromaždení, ktoré budú vychádzať z transakčných dokumentov. V ich rámci uzatvorili VSŽ a U.S. Steel dlhodobé obchodné zmluvy, ktoré zaručujú odber výrobkov podnikov v skupine VSŽ a dodávky ocele pre VSŽ. Súčasťou transakčných dokumentov je aj pohľadávka VSŽ voči U.S. Steel 75 mil. USD splatná v tomto a budúcom roku. V dokumentoch sa splatenie pohľadávky označuje za "odškodnenie akcionárom" za predaj oceliarskych aktív. Rozhodujúci podiel U.S. Steel vo VSŽ ďalej podľa fondu dáva "reálnu záruku záujmu tohto veľkého akcionára na ďalšom rozvoji podnikov v skupine VSŽ a dlhodobej spolupráce oboch firiem". Plusy fond vidí aj v rýchlosti uskutočnenia transakcie.
Medzi ďalšími spôsobmi naloženia s akciami, ktorými sa FNM v analýze zaoberá, je predaj cez kapitálový trh. Na základe skúseností s jeho fungovaním však fond v tom nevidí výhody, ktoré by viedli k zvýšeniu transparentnosti predaja a k lepšej cene. Ďalšia alternatíva -- výberové konanie -- je podľa fondu zdĺhavá a nedáva záruku rozvoja spoločnosti a zvýšenia zamestnanosti na východe Slovenska. Výhody FNM nevidí ani v možnosti, že by si podiel v košických železiarňach ešte určitý čas ponechal. Predstavitelia fondu totiž neočakávajú zvýšenie ceny, základného imania ani výplatu dividend.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:56