StoryEditor

Banka Morgan Stanley obvinená zo zlých rád

18.05.2004, 00:00
Finanční regulátori amerického štátu Washington chcú brať na zodpovednosť banku Morgan Stanley za odporúčania do investícií, ktoré firma dávala zamestnancom firmy Microsoft. Tí po spľasnutí bubliny na technologickom trhu utrpeli straty.

Finanční regulátori amerického štátu Washington chcú brať na zodpovednosť banku Morgan Stanley za odporúčania do investícií do cenných papierov, ktoré jej makléri dávali zamestnancom firmy Microsoft. Regulátorov neuspokojuje prvá dohoda o mimosúdnom vyrovnaní konfliktu a momentálne požadujú tvrdšie tresty. Píše o tom Wall Street Journal.
Regulátori štátu Washington, kde sa nachádza hlavný stan spoločnosti Microsoft, obviňujú dvoch maklérov Morgan Stanley z nesprávnych odporúčaní. V čase boomu na kapitálovom trhu koncom deväťdesiatych rokov radili realizovať opcie, teda predkupné právo na kúpu akcií, ktoré mali traja zamestnanci na akcie Microsoftu. Po predaji akcií im poradili peniaze vložiť do rýchlo rastúcich akcií technologických a telekomunikačných firiem.
Čoskoro, keď spľasla internetová bublina, ceny akcií týchto firiem prudko klesli. Makléri Morgan Stanley tiež radili zamestnancom Microsoft financovanie niektoré investícií formou pôžičiek, za ktoré ručili akciami. To im prinieslo ešte väčšie straty ako pád cien akcií.
Regulátori si myslia, že vedenie banky nezabezpečilo potrebnú kontrolu nad svojimi pracovníkmi, ktorí poskytovali konzervatívnym investorom príliš rizikové rady týkajúce sa ich investícií. Vedenie banky Morgan Stanley nepriznáva akékoľvek porušenia zákona. V apríli tohto roku súhlasila, že mimosúdne vyplatí 200-tisíc dolárov a minie ďalšie prostriedky na to, aby preškolila svojich finančných konzultantov.
Potom však regulátori prišli k záveru, že táto dohoda nestačí, pretože Morgan Stanley do ničoho nenúti. Deboru Bortnerovú, ktorá dosiahla dohodou s Morgan Stanley, prepustili z Komisie pre cenné papiere a burzy napriek tomu, že desať rokov viedla oddelenie kontrolujúce operácie s cennými papiermi. Bolo to preto, lebo vyššie postavení manažéri, ktorí kontrolujú finančné inštitúcie, žiadali ešte vyššie sankcie pre investičnú banku.
Regulátori momentálne žiadajú, aby celú záležitosť prešetrovali súdy. Pre Morgan Stanley je to hrozba väčších sankcií a vyššej pokuty. SEC vysvetľuje prísnejší prístup k Morgan Stanley snahou skoncovať "so systematickými" problémami a "slabou kontrolou" činnosti maklérov investičnej banky, ktorí porušovali zákony o cenných papieroch.
Podľa informácií blízkych Morgan Stanley, napísal Wall Street Journal, banka podá žalobu na súd preto, že regulátori nedodržali dohodu, ktorá má charakter záväzku. Komisia tvrdí, že dohoda vstupuje do platnosti len vtedy, ak ju podpíšu obe strany.
Regulátori v iných amerických štátoch priznávajú, že je to zriedkavý príklad, keď sami nedodržia dohodu, na ktorej sa zhodli. "Pri dobrovoľných dohodách uzavretých oboma stranami sa tieto stávajú záväznými pre obe strany," povedal Joseph Borg, riaditeľ komisie v Alabame. Myslí si, že ak bola dohoda dobrovoľná, znamená to, že štátne orgány porušili zákon.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 09:49