StoryEditor

Díler AIB odsúdený na 7,5 roka

20.01.2003, 23:00

Bývalý devízový díler Allied Irish Banks Plc. (AIB) John Rusnak (38), ktorého súd vlani uznal za vinného z trestného činu zatajenia obrovských strát vo výške 691,2 mil. USD s cieľmi získať vysoké prémie, bol odsúdený na trest odňatia slobody v trvaní 7,5 roka. Okrem toho musí po prepustení z väzenia päť rokov platiť spoločnosti odškodné v mesačných splátkach po 1 000 USD a do konca života nesmie pracovať v žiadnej štátom poistenej bankovej inštitúcii. Federálny súd v Baltimore mu nariadil splatiť aj premrhaných takmer 700 mil. USD, aby nemohol profitovať z prípadných lukratívnych zmlúv na film alebo knihu o jeho živote.
Vyšetrovatelia prišli k záveru, že motiváciou boli prémie vo výške viac než 433 000 USD za dobré výsledky. Ako pre mediálnu spoločnosť BBC News povedala jedna zo zamestnankýň AIB Karen Weissová, pridelený trest nepovažuje za dostatočne tvrdý, aby vykompenzoval spôsobené škody. Podľa jej slov sa totiž zamestnanci museli vzdať prémií a zvyšovania platov, keďže banka musela odpísať ním spôsobené straty.
J. Rusnak bol uznaný za vinného na pojednávaní 24. októbra 2002 na základe dohody s prokuratúrou, keď priznal čistý príjem 850 000 USD vo forme platu a prémií v rokoch 1997 až 2001 a zatajovanie riskantných transakcií s jenom a dolárom, ktoré sa mu vymkli spod kontroly. Podľa informácií agentúry Reuters ide o jeden z najväčších škandálov európskych bánk od kolapsu Barings Bank v roku 1995 v dôsledku neautorizovaných transakcií v objeme 1,4 mld. USD. Bývalý splnomocnenec americkej vlády pre devízové trhy Eugene Ludwig pri internej kontrole zistil nezrovnalosti, ktoré prinútili AIB prepustiť šesť ľudí. Banka predá škandálom otrasenú dcérsku spoločnosť Allfirst Financial Inc. za 3,1 mld. USD, ktorej nový majiteľ M & T Bank Corp. mieni zrušiť viac než 1 100 pracovných miest.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:59