StoryEditor

Česko: po deviatich dňoch druhý pokus o voľbu prezidenta

23.01.2003, 23:00

Miloš Zeman, Václav Klaus, Jaroslava Moserová -- to sú mená troch hlavných aktérov dnešného spoločného zasadania oboch komôr českého parlamentu, ktorých politické strany nominovali do druhej voľby hlavy českého štátu.
Zatiaľ čo Miloš Zeman ako kandidát Českej sociálnodemokratickej strany a Václav Klaus ako kandidát Občianskej demokratickej strany sú známymi politikmi tak doma, ako aj v zahraničí, a v prezidentskej funkcii vidia logické vyvrcholenie svojej politickej kariéry, istým prekvapením je nominácia sedemdesiattriročnej senátorky Jaroslavy Moserovej, ktorá je na rozdiel od nich pomerne neznáma. Navrhli ju unionisti a ľudovci a aj keď jej šance na zvolenie nie sú veľké, môže zohrať v dnešnej voľbe významnú funkciu tým, že odoberie hlasy obom "ťažkým váham".
Uvedená skutočnosť môže zohrať svoju rolu, keďže systém českých prezidentských volieb je pomerne zložitý. Volí sa trojkolovo, pričom v prvom a druhom kole sa hlasy poslancov a senátorov počítajú oddelene. Až v treťom kole stačí na zvolenie jednoduchá väčšina hlasov všetkých prítomných poslancov a senátorov (spolu ich je 281).
Keďže súčasná česká politická scéna je rozdrobená, vyvíjali politické strany pred dnešným dňom aktivitu úmernú tomuto faktu. Predpokladá sa, že Václavovi Klausovi dajú hlas pravdepodobne všetci poslanci ODS. Takisto bývalý premiér Miloš Zeman si môže byť istý väčšinovou podporou v radoch vlastnej strany, aj keď vôbec nie stopercentnou. Za kľúčové sa preto považuje hlasovanie komunistických poslancov, ktorých sa obaja kandidáti snažili v uplynulých dňoch získať na svoju stranu. Predseda KSČM Miroslav Grebeníček k tomu na tlačovej konferencii uviedol, že pre komunistických poslancov bude dôležité, ako sa kandidáti vyprofilujú vo svojich úvodných vystúpeniach. Konkrétne pôjde podľa neho o postoj k vojne v Iraku a o problém nájomného v Českej republike, ktorý je v súčasnosti mimoriadne živý. Po rozhodnutí Ústavného súdu v ČR totiž prakticky nejestvujú zákonné normy na úpravu nájomného.
To, či bude dnešná druhá voľba prezidenta aj poslednou, sa s istotou nedá povedať, hoci prívrženci oboch hlavných súperov tvrdia, že celkom iste áno, lebo ich kandidát zvíťazí. O týchto slovách možno pochybovať -- keby si totiž stál každý za svojím, nebol by zvolený nikto. A vôľu hľadať kandidáta, ktorý by bol prijateľný pre vládne i opozičné strany, zatiaľ nikto neukázal.
Samotný akt sa začne o desiatej hodine v Španielskej sále Pražského hradu. Prvý pokus sa konal 15. januára a rozhodnutie nepriniesol -- ani jeden z vtedajšej štvorice kandidátov nezískal potrebný počet hlasov. Funkčné obdobie terajšieho prezidenta ČR Václava Havla vyprší o desať dní -- 2. februára.

Hlavní aktéri dnešnej voľby (zľava)
Miloš Zeman, do júna 2002 predseda vlády ČR, pôvodne už chcel byť politickým dôchodcom. Do prvej voľby sa nedostal, ČSSD nominovala neúspešného kandidáta Jaroslava Bureša. M. Zeman tvrdí, že ak by o prezidentovi mali napokon rozhodovať občania v priamych voľbách, nezúčastnil by sa na nich.
Václav Klaus, do decembra minulého roka predseda ODS, predtým predseda parlamentu a ešte skôr český premiér. Vehementne sa vyslovuje za priamu voľbu, aj keď predtým tento spôsob odmietal.
Jaroslava Moserová, senátorka za Občiansku demokratickú alianciu. Dlhšiu dobu žila v Austrálii, kde bola neskôr i veľvyslankyňou ČR. Za jeden z vrcholov jej politickej dráhy možno označiť skutočnosť, že v rokoch 1999--2001 predsedala generálnej konferencii UNESCO.

Monitor českej tlače

Rokovaniam o podpore prezidentských kandidátov sa dnes venujú všetky české denníky. Už sa nevyťahujú staré hriechy vybraných kandidátov, ale rovno sa hovorí o kupčení a nefér hre v zákulisí, konštatovali včerajšie Lidové noviny. "Čo asi príde pred prípadnou treťou voľbou? Existuje vôbec nejaká úroveň, pod ktorú česká politická reprezentácia pri hľadaní novej hlavy štátu odmietne klesnúť?" pýta sa denník. Lidové noviny sa domnievajú, že poslanci a senátori by už teraz mohli vyhlásiť, že do tretej voľby nepôjdu, ak nebude skutočne reálna šanca na úspech. Ďalšie prieťahy, špekulácie a zákulisné ťahanice, v ktorých stále viac ústrednú úlohu zohrávajú komunisti, by vôbec nikomu neprospeli. "Prípadná tretia voľba v doterajšom štýle by bola zbytočným dôkazom parlamentnej trápnosti, čo si, našťastie, začínajú uvedomovať aj niektorí politici," napísali noviny.
Mladá fronta DNES pripomína, že to tu ešte nebolo -- obchodovanie a lobovanie spojené s voľbou prezidenta. Denník v komentári konštatoval, že z hľadiska matematiky je jasné, že nikto z kandidátov nemá šancu na to, aby dosiahol na Hrad. Favoritom Václavovi Klausovi ani Milošovi Zemanovi totiž vôbec nestačia len komunistické hlasy, i keď sa o ne tak horúčkovito uchádzajú. "Potrebujú ešte ľudovcov. A tým skrátka nemajú čo ponúknuť. Jedine ak peniaze na drevo," napísali noviny. Senátorka Jaroslava Moserová zase nemá šancu ani v treťom kole získať hlasy dostatku sociálnych či občianskych demokratov.
Právo pripomína, že konečne sa objavila kandidátka na prezidentku a ľuďom, ktorým leží na srdci presadzovanie skutočnej rovnosti žien a mužov v našej spoločnosti, svitla nádej na lepšie časy. Žena v takej funkcii by totiž pozitívne ovplyvnila postavenie žien v spoločnosti a ich vnímanie. "Nezanedbateľným pozitívom dámy na Hrade by tiež bolo, že české deti by vyrastali v presvedčení, že žena ako hlava štátu a vrchný veliteľ ozbrojených síl je niečo celkom normálne," dodal denník.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:12