StoryEditor

Budú sa mapovať zásoby cukru

22.01.2004, 23:00
Autor:
SITASITA
Slovensko, podobne ako ostatné pristupujúce krajiny, sa bude musieť po vstupe do EÚ vyrovnať s nadmernými zásobami cukru.

Slovensko, podobne ako ostatné pristupujúce krajiny, sa bude musieť po vstupe do EÚ vyrovnať s nadmernými zásobami cukru. Dôvodom je režim na trhu s cukrom v únii, ktorý tlačí jeho ceny vysoko nad úroveň svetovej ceny, pričom od júla tohto roku budú európske ceny cukru platiť aj pre nových členov. To by subjekty v pristupujúcich krajinách mohli využiť na lacné dovozy cukru pred rozšírením únie a jeho drahý predaj v rámci EÚ, prípadne žiadať po rozšírení únie o exportné dotácie na lacno dovezený cukor. Pristupujúce krajiny tak musia zmapovať stav zásob cukru na domácom trhu, na základe čoho sa následne určí množstvo nadmerných zásob.
EÚ pristupujúcim krajinám nestanovila presný mechanizmus určenia množstva nadmerných zásob, pretože by tým podľa Jozefa Hlavatoviča z Ministerstva pôdohospodárstva SR "podpísali bianko šek špekulantom, ktorí by hľadali možnosť tento mechanizmus obísť". Únia určila len rámce, podľa ktorých by mali jednotlivé pristupujúce krajiny pri mapovaní zásob postupovať, konkrétny postup už nechala na jednotlivých štátoch. Základom je priemerný stav zásob v rokoch predchádzajúcich vstupu krajiny do EÚ. Na Slovensku sa bude podľa J. Hlavatoviča pravdepodobne priemerovať stav zásob od roku 2000 až do apríla tohto roku. Ak súčasná zásoba bude vyššia ako vypočítaný priemer, bude sa to považovať za nadnormatívnu zásobu. Zohľadňovať sa však budú aj okolnosti, za ktorých sa zásoby cukru zvyšovali a v prípade adekvátneho odôvodnenia, napríklad nárastom počtu kontraktov, sa môžu akceptovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:51