StoryEditor

Veritelia Horizontu schválili plán speňaženia majetku

16.10.2003, 00:00
Správca Vladimír Bajtoš včera vyslovil predpoklad, že prvé kolo predaja majetku minimálne za 100 % ceny podľa súdnoznaleckého posudku vyhlási do konca tohto roka. V druhom kole môže klesnúť ponúkaná cena na 80 %, v ďalších kolách sa bude postupne znižovať o ďalších 20 %.

Veritelia košickej nebankovej spoločnosti Horizont Slovakia, a. s., včera na prvej schôdzi po vyhlásení konkurzu koncom mája 2002 schválili plán speňaženia majetku a zvolili päťčlenný veriteľský výbor. Plán predpokladá niekoľko kôl predaja hnuteľného i nehnuteľného majetku spoločnosti, z ktorých chce správca konkurznej podstaty uhradiť veriteľom ich pohľadávky. Do plánu speňaženia sa dostal nesporný majetok za asi 764 mil. Sk. Správca eviduje celkové pohľadávky v hodnote približne 11 mld. Sk od vyše 42-tisíc veriteľov. Na schôdzi sa včera zišli veritelia s pohľadávkami za okolo 7,5 mld. Sk. Zákon predpokladá účasť veriteľov s minimálne 30-percentným podielom na celkových pohľadávkach spoločnosti v konkurze.
Správca Vladimír Bajtoš včera vyslovil predpoklad, že prvé kolo predaja majetku minimálne za 100 % ceny podľa súdnoznaleckého posudku vyhlási do konca tohto roka. V druhom kole môže klesnúť ponúkaná cena na 80 %, v ďalších kolách sa bude postupne znižovať o ďalších 20 %. V prípadnom piatom kole bude správca akceptovať najvyššiu ponuku, môže ju však aj odmietnuť. Bajtoš nevedel odhadnúť výšku speňaženého majetku ani termín ukončenia procesu speňažovania. "Ovplyvnia ho najmä súdne procesy o sporný majetok," povedal Bajtoš. Na súdoch sa totiž vedie asi 50 sporov o majetok Horizontu Slovakia v hodnote vyše 1,3 mld. Sk.
Veritelia včera schválili aj päťčlenný veriteľský výbor. Jeho členovia majú právo zúčastňovať sa na otváraní obálok v rámci dopytu po predávanom majetku Horizontu Slovakia a spolu so správcom rozhodovať o akceptovaní jednotlivých ponúk. Členmi výboru sú nebanková spoločnosť BMG Invest, dcérska firma Horizontu Slovakia, ďalej Združenie Vaša nádej, banskobystrické Združenie poškodených občanov, All Finance Services a ďalší subjekt zastupujúci väčší počet veriteľov. Najväčším veriteľom je BMG Invest s asi piatimi miliardami korún.
Hoci mala včerajšia schôdza veriteľov pokojný priebeh, malí veritelia sa sťažovali, že nedokázali do veriteľského výboru presadiť svojich zástupcov. Čas a výška ich odškodnenia je teda otázna. Bajtoš tiež pripomenul, že sa snaží o dohodu so zahraničnými dcérskymi firmami Horizontu, napríklad s chorvátskym producentom nealkoholických nápojov Amfora či rumunskými stávkovými kanceláriami, do ktorých Horizont Slovakia investoval za čias svojho zakladateľa Vladimíra Fruniho asi 500 tis. USD. Bajtoš ešte vlani pri vyhlásení konkurzu upozornil, že slovenská legislatíva nie je v rámci konkurzného procesu pripravená na získavanie majetku zo zahraničia. V prípade Horizontu to bude podľa jeho názoru taký náročný konkurz, aký ešte v histórii Slovenska nebol.
Košické nebankové subjekty Horizont Slovakia a BMG Invest, sľubujúce tichým spoločníkom vysoké, až 40-percentné výnosy z vkladov, skrachovali vlani vo februári, keď zavreli svoje regionálne pobočky po celom Slovensku. Štatutárni zástupcovia spoločností tesne predtým opustili územie Slovenska. Do kauzy je zapletený aj slovenský veľkopodnikateľ Jozef Majský, ktorý je podobne ako konatelia skrachovaných košických firiem V. Fruni, Vladimír Šebeščák a František Matík obvinený z trestných činov podvodu, založenia zločineckej organizácie a ďalších. Z podvodu je obvinený aj Patrik Pachinger a Dávid Brtva. Tí podľa polície tunelovali Horizont Sovakia a BMG Invest neexistujúcou americkou spoločnosťou Cavalier Sales, ktorá postúpila Horizontu za symbolickú korunu spornú pohľadávku na 112 mld. Sk voči Slovenským telekomunikáciám, za čo si sprostredkovatelia nechali od Horizontu vyplatiť 600 mil. Sk. Všetci obvinení, okrem Matíka, sú vo vyšetrovacej väzbe.

01 - Modified: 2002-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Internet brokerov zatiaľ neohrozuje
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:29