StoryEditor

Zisk firmy MOL nad všetky očakávania

Hospodárske výsledky maďarskej ropnej a rafinérskej spoločnosti MOL, ktoré dosiahla v 1. polroku, najmä však v posledných troch mesiacoch, predstihli predpoklady vedenia firmy, ako aj nezávislých analytikov. MOL vykázal za 6 mesiacov zisk 39,6 mld. HUF, pričom za 2. štvrťrok to bolo viac ako 29 mld. forintov. Je to štvornásobok oproti rovnakému obdobiu vlaňajšieho roka. Na zisku sa sumou 2,7 mld. HUF podieľala dcérska firma Slovnaft. Na porovnanie, v r. 2001 skončil MOL polročné hospodárenie so stratou 4,7 mld. HUF.

Radikálny prechod maďarskej ropnej spoločnosti k pozitívnym výsledkom pripisujú manažéri predovšetkým zlepšujúcemu sa odvetvovému prostrediu a silnejúcej národnej mene. Za nie menej dôležitý považujú aj fakt, že po troch rokoch po prvýkrát priniesla zisk aj plynárenská divízia spoločnosti. Tú chcela firma MOL predať, dokonca vypísala na jej zhodnotenie aj verejné ponukové konanie. Predaj nie je teraz na dennom poriadku, kým sa nezrodí nový zákon o zemnom plyne, a kým maďarská vláda nevypracuje nové pravidlá cenotvorby plynu, uviedol na tlačovej konferencii MOL-u generálny riaditeľ spoločnosti György Mosonyi. Maďarský parlament plánuje prijať novú plynárenskú legislatívu na jeseň tohto roku. Strata plynúca z plynárenstva klesla v priebehu 1. polroka 2002 na 3,8 mld. forintov z vlaňajších 80,4 mld. forintov, pričom v 2. štvrťroku t. r. už vyprodukovala zisk 2,9 mld. HUF. Dôvodom je pokles nákupných a nárast predajných cien plynu, najmä vďaka posilňovaniu forintu oproti doláru. Napriek tomu však náklady na dovoz ešte stále prevyšujú zhodnocovanie tohto média na domácom trhu. Pomer cien za kubický meter je 35,1 ku 31,1 HUF. Keďže nie je možné počítať celoročne s takým priaznivým vývojom devízového kurzu, vedenie MOL-u predpokladá, že v 2. polroku skončí plynárenstvo s nulovým saldom.
Analytici zdôrazňujú, že na rozdiel od nedávnej minulosti, keď táto divízia bola pre spoločnosť príťažou, tentoraz jej môže za mnohé ďakovať. Zlepšil sa cash-flow spoločnosti na 37 mld. HUF, významne klesol ukazovateľ zadlženosti, a to v porovnaní so septembrom 2001 až na 33 %. Celkové tržby presiahli 578 mld. forintov. Podľa informácií manažmentu medzi aktuálne plány spoločnosti patrí v prvom rade získanie štvrtinového podielu v chorvátskej rafinérii INA, kde postúpila na jar tohto roka do 2. kola medzinárodného tendra. Vedenie MOL-u potvrdilo aj pokračovanie v expanzii v stredoeurópskom regióne, pričom firma chce využiť každú možnosť zrealizovania akvizície.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:59