StoryEditor

SOGA bude mať čoskoro vlastnú aukčnú sieň

02.12.2001, 23:00

Aukčný dom SOGA, stále jediný svojho druhu na Slovensku, pripravuje na 5. decembra v aukčnej sieni v Zimnej záhrade SNM dve posledné tohtoročné aukcie -- dvadsiatu deviatu a tridsiatu. To už je počet, pri ktorom sa možno obzrieť a bilancovať.
"SOGA vznikla v roku 1997 a spočiatku málokto veril, že budeme mať úspech. Napriek tomu sa nám podarilo robiť aukcie v pravidelných intervaloch. Na 28 hlavných štvrťročných aukciách sme ponúkli 6 820 diel. Vydražilo sa 2 979 za 140 791 800 Sk. Úspešnosť bola teda väčšinou 50-percentná. K tomu treba doplniť aj menšie špecializované aukcie a mimoaukčný predaj, takže pribudne ešte asi 10 až 20 percent predaných diel. A to je na Slovensku úspech. Pre obrat je tento rok vlastne stabilizačný," hodnotí činnosť SOGA jej výkonný riaditeľ PhDr. Ján Abelovský, CSc.
Keďže na Slovensku nebola tradícia aukčného predaja umeleckých diel, v aukčnom dome museli od začiatku vypracovať postup, ako ponúkané diela preberať, ako uzatvárať zmluvy s klientmi, ako diela predkladať, aby to malo právny status. Hoci si zobrali vzor z českých, nemeckých a rakúskych aukcií, museli všetko prispôsobiť domácim, trocha špecifickým podmienkam. Postupne sa "vychytali" rôzne nedostatky a problémy, takže SOGA sa v týchto základných činnostiach už nebude meniť. Ak nastanú nejaké zmeny, tak to nebude vo forme, ale skôr v obsahu jej pôsobenia, ktorý bude odrážať súčasné trendy predaja umeleckých diel.
Už sa určitým spôsobom sformovala klientela -- zberatelia zo strednej vrstvy, ktorí pravidelne nakupujú, pretože to považujú za prejav istého štýlu. Na druhej strane sa už predali diela aj za štyri milióny a bežný je predaj za milión. Stabilizovali sa teda aj zberatelia, ktorí vedia, že za kvalitu sa platí. Vždy totiž boli ľudia, ktorí síce mali peniaze, ale ťažko sa dali presvedčiť, že je výhodnejšie kúpiť jeden obraz za milión, ako desať obrazov za menšie sumy.

Čo by chcel zberateľ?
Dnes je podľa J. Abelovského už aktuálna otázka, či je SOGA schopná ponúknuť diela zodpovedajúce požadovanej kvalite. Dnes to nie je len Benka, Bazovský, Alexy alebo iný predstaviteľ slovenskej moderny, hoci tá má stále najvyššiu predajnosť. Pre špičkových zberateľov už kvalita znamená, že v ponuke budú diela rovnocenné s takými, ktoré si môžu kúpiť vo Viedni, v Budapešti alebo aspoň na stredoeurópskom trhu. Znamená to ponúknuť autorov, ktorí sa tam aj tu predávajú v približne rovnakých cenových reláciách.
V tejto súvislosti treba spomenúť aj známy problém, či slovenské zbierky majú tzv. medzinárodný kontext. Väčšinou to tak nie je, lebo v nich prevažujú diela, ktoré majú vysokú hodnotu na domácej pôde, ale v porovnaní so stredoeurópskymi ju strácajú. Len asi päť až desať autorov, predstaviteľov slovenskej moderny, by mohlo byť rovnocenných aspoň so stredoeurópskymi modernistami. Ostatní by na zahraničnom trhu s umením neboli akceptovateľní.
"Pomaly však začína prevažovať skutočnosť, že sa bežne dražia za vysoké sumy tiež autori, ktorí nepatria do slovenskej moderny. Mnohí z klientov majú záujem aj o český kubizmus, maďarskú modernu, staré slovenské alebo hornouhorské umenie. Jednoznačne smerujú k dielam, ktoré majú trocha širší umelecko-historický kontext a boli by v istom teoretickom predpoklade predajné rovnako dobre napríklad aj v Rakúsku či Nemecku. Považujem to za povzbudzujúce a pritom po mojich niekoľkoročných skúsenostiach nepodlieham depresii, že sa zásoby kvalitných diel vyčerpajú. Sú tu a postupne sa so zmenou ekonomickej situácie skôr či neskôr dostanú do obchodu."
SOGA sa z terajších priestorov bude sťahovať do vlastnej budovy na Panskej ulici, kde bude mať konečne aj vlastnú aukčnú sieň. Projekt je už pripravený a podľa predpokladov by sa budúcoročná letná aukcia mala konať v novej sieni, ktorá však bude asi o polovicu menšia než v Zimnej záhrade Slovenského národného múzea. Aj to ovplyvní a určitým spôsobom zmení jej ďalšiu činnosť.
"Zmeny sa budú týkať predovšetkým samotných aukcií, ktoré sa budú konať vtedy, keď budeme mať pripravenú kolekciu asi tak 100 diel. Čiže už nie štvrťročné aukcie s vyše 300 položkami. To nevyhnutne povedie k tomu, že si budeme ešte prísnejšie vyberať z ponuky, a tým zvýšime kvalitu a atraktívnosť dražieb. Nechceme, samozrejme, vylúčiť z hry práve stredne solventných zberateľov, ale to neznamená, že si nebudú môcť kúpiť napríklad kvalitného Benku za nižšiu sumu. Chceme ponúkať diela, ktoré klienti nezískajú inde, ani v starožitníctve či súkromnej galérii, takže do určitej miery to budú exkluzivity," dodáva J. Abelovský.

Záruky pravosti
Pri takom množstve umeleckých diel, ktoré za tie roky prešli "rukami" SOGA, je predpoklad, že sa objavili aj nejaké falzifikáty. Tie sú neodmysliteľnou súčasťou trhu s umením a keďže aukčný dom istým spôsobom ovplyvňuje cenovú úroveň, je akýmsi katalyzátorom tohto problému. V určitom zmysle slova je aj zásluha SOGA, že sa o probléme začalo verejne hovoriť a ľudia začali byť opatrnejší pri kúpe umeleckých diel. Pomaly sa stáva pravidlom, že pri predaji diela si kupec žiada písomné odobrenie od znalca.
SOGA každý významnejší, a teda drahý obraz podrobuje základnému reštaurátorskému prieskumu (ÚV luminiscencia a infrareflektografia) a umelecko-historickej expertíze. Na dražbu nepredloží obraz Bazovského, ktorý je Bazovským len "na 90 percent". Neznamená to, že sa niekedy nemôže aj pomýliť. Má však zásadu, že pri dodatočnom vzniku oprávnených pochybností vráti kupcovi peniaze. Z vyše 2 900 diel, ktoré už SOGA predala, bolo storno z týchto príčin menej než desaťkrát.
Okrem toho, na pôde aukčného domu SOGA vznikla spoločnosť ARS LEGIS -- Slovenský syndikát znalcov umenia, ktorá zoskupuje renomovaných slovenských znalcov výtvarného umenia, architektúry, umeleckého remesla a starožitností. Zaoberá sa predovšetkým expertízami, oceňovaním a posudzovaním pravosti výtvarných diel.

pod foto
1
Ján Mudroch: Kytica na ružovom pozadí (olej, okolo roku 1955), vyvolávacia cena 185 000 Sk, odporúčaná 250 000 Sk.
2
Hugo Schreiber: Muž s fajkou (tempera na papieri, okolo roku 1935), vyvolávacia cena 69 000 Sk, odporúčaná 120 000 Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/copernicus-2001, menuAlias = copernicus-2001, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 01:43