StoryEditor

Vase otazky

17.06.2003, 00:00

Mam 54 rokov, podnikám približne rok a platím paušálnu daň. Do dôchodkového fondu platím odvody zo 4 000 korún. Aký vysoký dôchodok by som mohol na dôchodku dostať, resp. odporúčali by ste mi, aby som platil viac na dôchodkové zabezpečenie?
Čitateľ z Trnavy

Suma vymeriavacieho základu na určenie poistného na dôchodkové poistenie je činiteľ, ktorý spolu s dĺžkou času zamestnania (poistenia), ktorú získal žiadateľ o dôchodok, priamo ovplyvňuje výšku starobného dôchodku. Preto je možné všeobecne konštatovať, že čím je vymeriavací základ na určenie poistného na dôchodkové poistenie vyšší, tým vyšší bude dôchodok.
Vzhľadom na vek čitateľa jednoznačne odporúčame, aby poistné na dôchodkové zabezpečenie začal platiť z vyššieho vymeriavacieho základu. Právne predpisy v súčasnosti umožňujú platenie poistného z vymeriavacieho základu maximálne 32 000 Sk mesačne.
Výška starobného dôchodku bude čitateľovi určená podľa právnych predpisov o sociálnom poistení, ktoré budú platné a účinné v čase vzniku nároku na dôchodok. Podľa návrhu zákona o sociálnom poistení by sa dôchodok vypočítal ako násobok aktuálnej dôchodkovej hodnoty (platnej v čase vzniku nároku na dôchodok), obdobia dôchodkového poistenia a priemerného osobného mzdového bodu. Priemerný osobný mzdový bod sa vypočíta ako súčet podielu ročných vymeriavacích základov a dvanásťnásobku priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky v príslušnom kalendárnom roku.
Zodpovedne odpovedať na otázku, ako sa bude vypočítavať starobný dôchodok, na ktorý vznikne nárok až v roku 2009, však bude možné až po schválení zákona o sociálnom poistení parlamentom.
Andrea Kadnárová, hovorkyňa Sociálnej poisťovne

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:27