StoryEditor

Bratislavská teplárenská tento rok skončí s parou

10.08.2004, 00:00
Výnosy spoločnosti Bratislavská teplárenská (BAT) za minulý rok vzrástli o 9,3 percenta, predaj tepla pritom klesol o 5,5 percenta. Spoločnosť uzavrela rok 2003 s výnosmi 2,46 miliardy korún a so ziskom 36,7 milióna korún.

Výnosy spoločnosti Bratislavská teplárenská (BAT) za minulý rok vzrástli o 9,3 percenta, predaj tepla pritom klesol
o 5,5 percenta. Spoločnosť uzavrela rok 2003 s výnosmi 2,46 miliardy korún a s čistým ziskom 36,7 milióna korún. Pokles predaja
tepla zdôvodňuje klimatickými zmenami, vyregulovaním sekundárnych rozvodov a úspornými opatreniami u odberateľov.
Zisk spoločnosti klesol na tretinu jeho výšky v roku 2002. Riaditeľ stratégie BAT Jaroslav Malchárek to vysvetľuje rastom nákladov, najmä na nákup plynu. O rozdelení zisku rozhodol koncom júla na valnom zhromaždení jediný akcionár -- FNM. Na dividendy išlo 22 percent, sedem percent do sociálneho fondu, päť percent na tantiémy a zvyšok zosal nerozdelený.
BAT má tri veľké zdroje tepla v centre Bratislavy. Spolu s teplom sa v nich vyrába aj elektrina, minulý rok sa z nich dodalo spolu 3 893 TJ tepla a vyrobilo 0,21 TWh elektriny, čo je takmer jedno percento jej spotreby SR. Tržby za elektrinu predstavovali iba 13 percent všetkých tržieb spoločnosti. "Náš štát stále neprijal legislatívu, ktorá by zvýhodnila elektrinu z kombinovanej výroby tak, ako je to napríklad v Nemecku," povedal prevádzkový riaditeľ BAT Jozef Kovačovič. Minimálnu cenu elektriny pre kombinované zdroje regulačný úrad nemôže stanoviť, kým takáto možnosť nie je vyjadrená v regulačnom zákone. Ministerstvo hospodárstva na tomto a ďalších dvoch energetických zákonoch pracuje druhý rok.
Spoločnosť minulý rok investovala 154 miliónov korún, najmä do modernizácie teplárenskej infraštruktúry. Dôležitá akcia je stavba horúcovodu smerom z Karadžičovej ulice k Dulovmu námestiu, ktorý sa má dokončiť pred vykurovacou sezónou. Nahradia sa tak posledné parné rozvody v bratislavskom komunálnom sektore. Spoločnosť investovala aj do obnovy dvoch odovzdávacích staníc v mestskej časti Dúbravka.

Konkurencia v teple aj v chlade
V sektore dodávok tepla narastá konkurencia. Projekty na výstavbu plynových kotolní ponúkajú aj správcovské spoločnosti a niekde sa do takýchto akcií púšťajú tiež spoločenstvá vlastníkov. "Boli by sme radi, aby sa obyvatelia, ktorých zásobujeme teplom, dobre zorientovali v konkurenčných ponukách na teplo. Môže sa totiž stať, že tam, kde sa rozhodnú postaviť si svoj zdroj tepla, sa príliš zadlžia a nezostanú im peniaze na zateplenie," tvrdí predseda Predstavenstva BAT Ivo Foltín. Navyše, od roku 2007 hrozí, že zemný plyn, ktorý sa používa v kotolniach, bude zaťažený ekologickou daňou, kým plyn pre kombinované zdroje nie. Aj Slovensko bude musieť naplniť zdaňovací rámec, ktorý v tejto podobe presadzuje EÚ. BAT chce tiež dodávať chlad na klimatizáciu budov. Jednotka chladu z tepla je o dve tretiny lacnejšia, ako keby sa vyrábala z elektriny, aj keď investičné náklady sú vyššie. O výrobu chladu z tepla sa už zaujíma vlastník istej veľkej bratislavskej administratívnej budovy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:04