StoryEditor

Gabor čaká na investičné stimuly

22.08.2003, 00:00
Podľa upravenej verzie Národnej stratégie podpory investícií eviduje rezort hospodárstva v súčasnosti 28 žiadostí o poskytnutie investičných stimulov na investície v predpokladanom objeme približne 33 mld. Sk. Jedným zo záujemcov o túto formu podpory je obuvnícka spoločnosť Gabor Bánovce nad Bebravou.

Podľa upravenej verzie Národnej stratégie podpory investícií eviduje rezort hospodárstva v súčasnosti 28 žiadostí o poskytnutie investičných stimulov na investície v predpokladanom objeme približne 33 mld. Sk. Jedným zo záujemcov o túto formu podpory je obuvnícka spoločnosť Gabor Bánovce nad Bebravou, ktorej podnikateľský zámer predpokladá v rokoch 2002 až 2005 preinvestovať 440 mil. Sk. Podľa konateľa Juraja Vodičku z tohto objemu už v minulom roku preinvestovali približne polovicu pri rozšírení ich výrobného závodu o 10 000 m2. Zvyšný objem investícií plánujú vložiť do nákupu ďalších strojov a zariadení, zvýšenia výrobných kapacít, ako aj obnovy existujúceho strojového parku.
Dcérska spoločnosť nemeckého koncernu Gabor Shoes patrí k najväčším tuzemským producentom obuvi a v SR prevádzkuje dva výrobné závody. Prvý z nich sa nachádza v Bánovciach nad Bebravou a zamestnáva 1 185 ľudí. V súvislosti s pripravovaným rozšírením výroby sa počet zamestnancov do roku 2005 zvýši na 1 400. V Liptovskom Mikuláši, kde má firma druhú prevádzku, pracuje 584 pracovníkov, ktorých počet sa počas nasledujúcich dvoch rokov rozrastie približne o 40 osôb. Podľa Vodičku je legislatíva upravujúca investičné stimuly nedokonalá a rozporuplná, pričom mnohým zahraničným investorom komplikuje ich podnikateľské zámery. Spoločnosť Gabor podala žiadosť o poskytnutie investičných stimulov vrátane všetkých podkladov ešte v polovici júla minulého roku. Doteraz však žiadnu podporu vo forme daňových úľav ani príspevkov na novovytvorené pracovné miesta od štátu nedostala, napriek tomu, že veľkú časť plánovaných investícií už zrealizovala a zamestnala niekoľko stoviek nových pracovníkov. Podľa informácií HN by sa vláda SR mala investičnými stimulmi pre firmu Gabor zaoberať na septembrovom zasadnutí, spolu s investičnými projektmi spoločnosti Matador Púchov a Ecco Slovakia Martin.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:33