StoryEditor

Akcie Jukosu zmrazené

25.01.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Akcie ruskej energetickej firmy Jukos v jej východosibírskej dcére Lenaneftegaz boli súdnou cestou zmrazené.
Jukos vlastní v Lenaneftegaze kontrolný podiel, ktorý má firme zabezpečiť ďalšiu expanziu vo východnej Sibíri. Tieto akcie však boli zmrazené po tom, ako malá stavebná spoločnosť Uchur podala žalobu voči materskej spoločnosti Lenaneftegazu -- Sachaneftegaz.
Rozhodnutie súdu je tak ďalším úderom pre Jukos, ktorý vlani utrpel veľké straty zadržaním viacerých predstaviteľov koncernu vrátane výkonného riaditeľa Michaila Chodorkovského. Firma navyše v súčasnosti čelí obvineniu z daňových únikov.
"Myslíme si, že zmocnenie sa nášho kontrolného podielu povedie k tomu, že o našu dcérsku spoločnosť nakoniec prídeme úplne," vyjadril sa člen Predstavenstva Jukosu a dodal, že firemní právnici sa voči súdnemu rozhodnutiu určite odvolajú.
Ruskí vládni predstavitelia síce opakujú, že nemienia popredný ropný koncern zničiť, analytici majú však iný názor. Pochybujú, že Jukos prežije, ak bude aj naďalej dostávať podobné rany. V stredu navyše vyšetrovatelia zadržali ďalšieho vedúceho predstaviteľa Jukosu -- prezidenta jednej z piatich kľúčových rafinérií vo volžskom regióne. Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:49