StoryEditor

Očakáva sa ďalší rast ceny zlata

12.11.2002, 23:00

Či iracký prezident Saddám Husajn prijme novú rezolúciu OSN, zatiaľ nie je isté. Jasné je však jedno: ak ju neakceptuje, bude vojna, a zrejme na začiatku roka. Na burzách tak opäť zavládol strach pred vyostrením irackého konfliktu, z čoho podľa názoru odborníkov bude profitovať "krízová" komodita -- zlato.
Žltý kov sa už v súčasnosti nachádza pri hornej hranici rozpätia, v ktorom sa pohyboval počas posledných piatich rokov -- 250 až 330 USD za trojskú uncu. Podľa údajov nemeckého denníka Handelsblatt v pondelkovom popoludňajšom fixingu v Londýne stála trojská unca 320,70 USD a analytici nevylučujú, že v prípade vojny v Iraku môže zlato vyskočiť až na 400 USD, hoci nie zo dňa na deň, ale v priebehu niekoľkých týždňov. Ak vývoj situácie v Iraku naznačí krátke trvanie vojny, budú cenové výkyvy menšie.
Podľa technických údajov sa najvyššia hranica zlata nachádza na úrovni 340 USD za trojskú uncu, ktorú tento kov zaznamenal v roku 1999. Analytici odhadujú rezistenčnú hranicu na 330 USD a podpornú na 310 USD. Ak zlato prelomí rezistenčnú hranicu, očakávajú možnosť vzostupu na 350 USD, čo by mohlo predstavovať celoročný priemer za rok 2003.
Okrem Iraku však existujú aj ďalšie dôvody na vzostup ceny zlata. Analytici v prvom rade predpokladajú pretrvávajúce oslabovanie akciových trhov, čo povzbudí záujem investorov o zlato. V dlhodobom horizonte zlato podporujú aj výhľady na znižovanie úrokových sadzieb, ktoré vyvolajú pokles cien termínových zmlúv, takže zabezpečovacie transakcie výrobných podnikov budú čoraz nevýhodnejšie, čo prinesie znižovanie ponuky. Nízke úrokové sadzby zároveň môžu vyvolať dodatočný dopyt po zlate, keďže investície do pevne úročených aktív budú pre investorov zaujímavejšie, takže trojská unca môže už v najbližších dňoch poskočiť na 325 USD.
Pozitívny vplyv na vývoj trhu so zlatom má aj dohoda európskych centrálnych bánk o uvoľňovaní zlatých rezerv, v ktorej sa v septembri 1999 zaviazali ukončiť tajný predaj zlata. Obavy investorov z predaja časti zlatých rezerv a s ním súvisiacim poklesom cien totiž v tom čase dlhodobo zaťažovali trh.
Pod vzostup dopytu investorov po zlate sa podpísalo aj ich úsilie o diverzifikáciu portfólií. Investorom, ktorí očakávajú strednodobý nárast ceny zlata, odporúčajú analytici certifikáty s pevnou lehotou splatnosti, v ostatných prípadoch označujú za výhodné certifikáty s otvorenou splatnosťou. Zároveň však upozorňujú na dôležitý fakt, že v prípade otvorených certifikátov majú emitenti po určitom čase právo vypovedať tieto cenné papiere.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 08:58