StoryEditor

Šimko poprel ministerské ambície

08.12.2003, 23:00
Siedmi členovia platformy Slobodné fórum SDKÚ (SF) sa rozhodli vystúpiť z tejto strany aj jej poslaneckého klubu. Oznámil to včera po stretnutí koordinačného výboru platformy a poslancov jej líder Ivan Šimko. Po Novom roku chce SF začať pôsobiť ako samostatný politický subjekt.

Siedmi členovia platformy Slobodné fórum SDKÚ (SF) sa rozhodli vystúpiť z tejto strany aj jej poslaneckého klubu. Oznámil to včera po stretnutí koordinačného výboru platformy a poslancov jej líder Ivan Šimko. Po Novom roku chce SF začať pôsobiť ako samostatný politický subjekt. Ako Šimko povedal, k tomuto rozhodnutiu dospeli po vyhodnotení výsledkov rokovania s predsedom SDKÚ Mikulášom Dzurindom. Na ňom sa ukázalo, že Dzurinda nepripúšťa žiadnu chybu vo svojom konaní, naďalej obhajuje prísnu stranícku disciplínu a mocenské riešenie sporov, neponúka žiadnu zmenu v konaní strany. SF preto konštatuje "hlbokú krízu v SDKÚ", ktorá stráca dôveru svojich voličov, opúšťa pôvodné hodnoty a v kríze sú aj vzťahy vnútri strany. "Postoj Dzurindu považujeme za nezodpovedný nielen voči SDKÚ, ale aj voči koalícii," konštatuje sa vo vyhlásení členov platformy. "Naše ďalšie zotrvanie v SDKÚ by bolo aj našou rezignáciou," uvádza ďalej vyhlásenie. Jeho signatári sa chcú vrátiť k pôvodnému projektu stredopravicovej strany, založenej na hodnotách otvorenej kresťanskej a liberálnej demokracie. Šimko zdôraznil, že platforma nechce spôsobiť pád vlády a jej členovia sa cítia byť viazaní programom, za ktorý boli do parlamentu zvolení. Nepožadujú tiež otvorenie koaličnej zmluvy a preobsadenie postov vo vláde, prípadne v parlamente, Šimko výslovne poprel, že by mu šlo o návrat do kresla ministra obrany. Svoje požiadavky definovali ako "posilnenie demokratickej kontroly moci", ktoré sa dá podľa nich zabezpečiť niekoľkými spôsobmi. Presnejšie túto požiadavku Šimko odmietol špecifikovať, ako však povedal, malo by sa vylúčiť, aby sa opakovalo zneužívanie tajných služieb, prípadne postup, ktorý viedol k odvolaniu šéfa NBÚ.
K platforme Slobodné fórum SDKÚ sa prihlásilo osem poslancov SDKÚ a Branislav Opaterný (nezávislý, zvolený za ANO). Z nich sa zatiaľ rozhodol ostať v poslaneckom klube SDKÚ Tibor Tóth. Napriek tomu stačí počet členov platformy, ktorí sa rozhodli postupovať samostatne, na založenie poslaneckého klubu, pričom Šimko takýto vývoj považuje za logický.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:15