StoryEditor

Ako žiť so sklerózou multiplex

14.04.2003, 00:00

Asi päť a pol tisíca ľudí v SR má sklerózu multiplex, ktorú poznáme aj pod názvom roztrúsená skleróza. Táto choroba sa pokladá za najčastejšie neurologické ochorenie mladých dospelých, a vo svete ju má zhruba 1,2 milióna ľudí, z toho približne 450 000 Európanov a 400 000 obyvateľov Severnej Ameriky. Najčastejšie postihuje ľudí medzi 31. a 33. rokom života, približne dvakrát častejšie ženy a iba zriedka deti či starších ľudí. Riziko ochorenia je 1:1 000. Hoci skleróza multiplex sa nepokladá dedičnú, možno jej zvýšený výskyt pozorovať medzi rodinnými príslušníkmi, najmä identickými dvojčatami. Niektorí jedinci teda na ňu môžu byť geneticky náchylní. Skleróza multiplex je nepredvídateľné ochorenie nervového systému, pri ktorom pacienti strácajú kontrolu nad svojím telom, hoci duševné zdravie sa im zachová. Je to autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napadne myelínové pošvy vlákien vlastných nervových buniek, postihuje centrálnu nervovú sústavu (CNS). Poškodzuje sa pri nej myelín, čo je tuková pošva nervového vlákna, ktorá pomáha prenášať nervové signály do mozgu a odtiaľ do celého organizmu. Poškodenie ovplyvní vnemy aj schopnosť pohybu. Najbežnejšími symptómami raného štádia ochorenia je napríklad pálenie, otupenie, svrbenie alebo bolesť v končatinách, narušená chôdza alebo rovnováha, čo spôsobuje napríklad pády alebo ťažkosti pri chôdzi alebo pri vystupovaní po schodoch, strata zraku v jednom oku, dvojité videnie, slabosť v jednej končatine. V pokročilých štádiách je to strata citlivosti (otupenie), slabosť, únava, ťažkosti s močením, sexuálne problémy, strata pohyblivosti a koordinácie, spasticita, porucha poznávania. Sklerózu multiplex často sprevádzajú aj bolesti a depresie.
Hoci zatiaľ nie je jasné, prečo imunitný systém napáda myelínové pošvy nervov, v súčasnosti prevláda hypotéza, že ho ovplyvňujú faktory životného prostredia (vírusové infekcie), ktoré napádajú CNS geneticky náchylných ľudí. Momentálne neexistuje liečebná metóda, ktorá by ochorenie vyliečila. Lekári sa snažia oddialiť jeho postup, zmierniť sprievodné znaky a obmedziť úmrtnosť na ňu.
Ak sa zatiaľ táto choroba nedá vyliečiť, usiluje sa Slovenský zväz sclerosis multiplex (SZSM) aspoň o väčšiu informovanosť pacientov i tých, ktorí s nimi môžu prísť do kontaktu, a o sprístupnenie kvalitnej starostlivosti a liečby o pacientov. Členmi tejto 800-člennej organizácie sú najmä pacienti a niektorí rodinní príslušníci, lekári, zdravotné a rehabilitačné sestry. Pre pacientov sú dôležité najmä rekondičné pobyty, na ktorých sa s ochorením učia žiť. Tí, ktorí chcú pomôcť svojim chorým priateľom či príbuzným, nájdu tipy v časopise Nádej alebo na e-mailovej adrese Slovenského zväzu sclerosis multiplex: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 06:03