StoryEditor

Burza na Wall Street v jesennej búrke

23.11.2004, 23:00
Newyorská akciová burza zmení svoju tvár. Do dvoch rokov má prejsť na elektronickú formu.

Handelsblatt
Kto by nepoznal akčnou atmosférou nabité obrázky z newyorskej burzy, na ktorej obchodníci prekrikujú jeden druhého, predbiehajúc sa pri uzatváraní obchodov. Skutočnosť tak vyzerá ešte stále. Otázkou je, dokedy. Jej riaditeľ John Thain sa totiž plnou parou pustil do zmien, ktorých vyústenie je dnes ešte nejasné. S istotou však možno povedať, že väčšina obchodných operácií sa do roka či dvoch uskutoční elektronicky. Niet teda divu, že mnohí zo zamestnancov sa boja o pracovné miesto. Obrovská hala s rozlohou 3 400 štvorcových metrov ešte pulzuje tak, ako po desaťročia predtým. I obchody idú dobre, denne tu zmení majiteľa asi jeden a pol miliardy akcií. Ale atmosféra je už iná. Mitch McDougal, jeden z mnohých tunajších brokerov, medzi dvoma dúškami kávy precedí cez zuby: "Ktovie, možno už o pár mesiacov budeme chytať ryby."
Presne 212 rokov má táto ctihodná newyorská inštitúcia. Thainove plány ju úplne zmenia. "Nemáme inú možnosť," tvrdí; "ak aj my neprejdeme na elektronický spôsob obchodovania, prebehnú nám zákazníci ku konkurencii."
Podľa hovorcu burzy si v súčasnosti každý deň na burze vyžaduje okolo 70 miliónov úkonov. "V nových podmienkach nám vystačí asi tretinový počet," znie jeho hodnotenie. Koľkých zamestnancov sa to dotkne, nedokáže vraj ani odhadnúť. Dnes sa ich tu hemží najmenej tritisíc...
Niektorí z obchodníkov napriek tomu nešetria optimizmom. Napríklad Theodor Weisberg, zakladateľ firmy Seaport Securities, situáciu porovnáva so 70. rokmi. "Vtedy si takisto mnohí myslelil, že NYSE je na konci," spomína si. On sám si práve vtedy kúpil jedno z 1 366 miest v hale burzy, hoci ho niektorí priatelia považovali za blázna. Lukratívnosť jeho podnikania ich však čoskoro umlčala. Napriek veku sa nezľakol ani novej techniky a bez prenosného počítača dnes neurobí ani krok. NYSE už totiž výsadné postavenie dávno stratila a srdce burzových operácií tiká inde -- v neveľkom mestečku Trumbell, kde sídli výpočtové stredisko elektronickej burzy Nasdaq. V ňom zamestnancov takmer nevidno.
NYSE má však aj jednu zvláštnosť. Jej vlastníkmi sú práve majitelia spomínaných 1 366 miest v sále. Táto zložitá štruktúra je jedným z faktorov, ktoré reformám príliš neprajú. Thain si je toho plne vedomý. I tak chce všetkých spolumajiteľov získať na svoju stranu. Jasnými slovami opisuje bezperspektívnosť terajšieho stavu. (gaf)

Začiatok zmien
Americký úrad finančného dozoru (SEC) plánuje radikálne zmenu pomerov na amerických burzách. Všetky obchodné systémy budú otvorené všetkým klientom. Jednotlivé príkazy na kúpu či predaj akcií sa potom uskutočnia na tej burze, ktorá v danom okamihu ponúka najlepšiu cenu, uviedol denník The Wall Street Journal.
Pre burzu NYSE je tento plán problematický. Burza síce väčšinou ponúka najvýhodnejšie ceny, ale pri klasickom spôsobe obchodovania trvá spracovanie operácie dlhšie ako pri elektronickom obchodovaní. Spomínané opatrenia môžu teda znamenať koniec klasického obchodovania "na parkete".

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 23:41