StoryEditor

Sankcie na ruské firmy

16.09.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty obviňujú Rusko z predaja vojenských zariadení do krajín, ktoré Washington podozrieva z podpory medzinárodného terorizmu a uvalili sankcie na tri ruské podniky. Informoval o tom oficiálny americký magazín Federal Register.
"Americká vláda zistila, že ruská vláda prepravovala vojenské zariadenia do krajín, ktoré ministerstvo zahraničných vecí považuje za podporovateľov terorizmu," uvádza sa v ozname, ktorý vydalo americké ministerstvo zahraničných vecí a ďalej dodáva, že Washington zamietol možnosť uvaliť sankcie na Rusko, keďže takýto krok by poškodil vyššie záujmy USA. Zákaz prístupu na americký trh a zákaz spolupráce s americkými firmami sa však od dnešného dňa týka týchto troch ruských firiem: Úradu pre dizajn a konštrukciu so sídlom v Tule, štátneho podniku pre vedeckú produkciu Bazalt a leteckej továrne Rostov-168.
Hoci Washington v správe nekonkretizoval krajiny, s ktorými Rusko malo uskutočňovať kontroverzné obchody, pozorovatelia si myslia, že tento krok má spojitosť s opakovanou kritikou kontaktov Moskvy s Irakom a Iránom. Na americkej čiernej listine krajín podozrivých z podpory medzinárodného terorizmu okrem oboch spomenutých figuruje aj Kuba, Sýria, Líbya, Sudán a Severná Kórea.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:34