StoryEditor

Greenspan vyzval Ameriku na obnovenie dôvery

20.04.2004, 00:00
Obvinenia a špekulácie z "porušovania záväzkov a možno aj zákonov" v korporátnej Amerike ohrozujú finančné trhy. Na obnovení dôvery investorov musia spoločnosti pracovať viac než kedykoľvek predtým. Uviedol to Alan Greenspan, šéf americkej centrálnej banky.

Obvinenia a špekulácie z "porušovania záväzkov a možno aj zákonov" v korporátnej Amerike ohrozujú finančné trhy. Na obnovení dôvery investorov musia spoločnosti pracovať viac než kedykoľvek predtým. Uviedol to Alan Greenspan, šéf americkej centrálnej banky (Fed -- Federálny rezervný systém).
Greenspan nie je sám, ktorý sa cíti zradený slepou vierou v zákony a štátne orgány USA, ktoré mali Američanov ochrániť pred podvodnými finančnými operáciami. "Podnikové škandály v posledných rokoch jasne ukázali, že hromady zákonov z minulého storočia nedokázali eliminovať horké stránky ľudského správania," povedal Greenspan počas minulotýždňovej telekonferencie. Nestráca vieru, že stále možno získať späť stratenú dôveru investorov. Ak sa tak nestane, bude to mať vážne dôsledky. "Keď sa potvrdia nedávne obvinenia z porušenia záväzkov a možno aj zákonov na Wall Street, môžu podkopať základné piliere fungovania globálneho finančného trhu," varoval na finančnej konferencii organizovanej pod gestorstvom Federálnej rezervnej banky v Atlante. Tieň nedôvery, ktorý škandály vrhli na kapitálový trh, môže nútiť podniky iniciatívnejšie, ale aj nákladnejšie dokazovať svoju bezúhonnosť a stabilitu. Ak nepodniknú takéto kroky, deštruktívne vplyvy na dôveru investorov by mohli ohroziť udržateľnosť rastu kapitálového trhu, ktorý sa vo veľkej miere podieľa, napríklad, na hospodárení dôchodkových fondov. Tie sú jedným z hlavných zdrojov kapitálu na finančných trhoch. Ich význam bude rásť ekvivalentne k transformácii dôchodkových systémov, ktoré determinujú budúci vývoj na globálnom kapitálovom trhu, ako aj kúpyschopnosť a spotrebiteľskú dôveru budúcich dôchodcov. Podľa Greenspana je preto nevyhnutné "rýchlo potrestať" spoločnosti a spolupáchateľov, ktorým dokážu vinu. Ako člen republikánov Greenspan zároveň potvrdil svoju dlhoročnú averziu voči príliš veľkému množstvu zákonov, ktoré pre zachovanie transparentnosti regulujú obchodovanie, ale zároveň obmedzujú podstatu voľného trhu. "Niektoré praktiky a pravidlá sú prežitkom... Prepísanie zákonov, ktoré nám vynikajúco slúžili v minulosti, so sebou súbežne prináša ďalšie hrozby," dodal.
Posledný škandál sa rozpútal okolo tzv. špecialistov, ktorí realizujú klientske príkazy na burze. Ukázalo sa, že obchody na účty svojej firmy realizovali skôr, než klientske príkazy, čím zákazníkov pripravili o vyššie výnosy, respektíve nižšie straty. Medzi obvinenými sú Bear Wagner Specialists, Fleet Specialist, Spear, Leeds Kellogg Specialists, Van der Moolen Specialists USA a LaBranche.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:32