StoryEditor

Banská Bystrica: Novou dominantou Európa

17.11.2004, 23:00

Ak sa opýtate Banskobystričanov, čo považujú za dominantu svojho mesta, rozhodne bude na prvom mieste historické Námestie SNP. Mesto na námestí vlastní unikátnu Mestskú vežu, ktorá po úpravách slúži ako vyhliadková veža, radnicu, ktorá je momentálne v prestavbe a jeden z bývalých meštianskych domov. Ten slúži na podnikateľské aktivity, kancelárie, obchodné a reštauračné služby. Vlastníci 23 meštianskych domov na námestí sa menili. Nadobudli ich v reštitúciách, dražbách aj kúpou, ďalej ich predávali a dnes sa dá ťažko zistiť, komu vlastne patria.
Domáci developer
Modernou dominantou mesta je už desaťročia hotel Lux. Verejnosti slúži 35 rokov a v súčasnosti ho vlastní Ján Bočkay, ktorý bol a je jediným riaditeľom tohto zariadenia. Ponúka pomerne vysokú úroveň ubytovania a služieb a bývali tu viacerí prezidenti, hlavy štátov, veľvyslanci a ministri.
Banská Bystrica sa však už teší na novú dominantu -- na dosiaľ nezastavanom priestore Trosky o dva roky otvoria nákupno-zábavno-oddychové centrum Európa. Stavba vyrastie developerským spôsobom a jej investorom je domáca firma VAV Invest, s. r. o. Predpokladané investičné náklady na prvú etapu sú 1,5 mld. Sk, s ďalšími, zahŕňajúcimi športové haly a pravdepodobne aj výstavnícke centrum, to bude celkovo okolo troch miliárd. Jednou z najväčších prevádzok bude hypermarket a zámerom investora je aj výstavba šiestich kinosál, bowlingu, fitnescentra a diskotékovej presklenej haly. Na výstavbe hotelovo-administratívno-kongresového centra s kapacitou 200 až 250 lôžok sa bude finančne podieľať zahraničný spoluinvestor. Pri financovaní ďalších etáp chcú investori využiť aj zdroje EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:57