StoryEditor

Lídri EÚ odsúhlasili Barrosa

30.06.2004, 00:00

Lídri Európskej únie včera na rekordne krátkom rokovaní v Bruseli jednomyseľne nominovali súčasného portugalského premiéra José Manuela Durraa Barrosa na post predsedu Európskej komisie. Ak ho na svojom júlovom plenárnom zasadaní odsúhlasí aj Európsky parlament, potom by mal Barroso v novembri nahradiť súčasného šéfa Európskej komisie Romana Prodiho.
Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda je s výsledkom rokovaní, teda s nomináciou portugalského premiéra, veľmi spokojný. "Táto voľba je dobrá pre Slovensko," vyhlásil. Podľa slovenského premiéra je Barroso skúseným politikom s jasnými postojmi a stanoviskami. A práve to bude Európa pri formovaní svojich politík potrebovať. Dzurinda vyzdvihol najmä jeho dobrý vzťah k NATO a Spojeným štátom. "Barroso si uvedomuje, že aktivity Európskej únie nesmú smerovať proti aliancii," uviedol premiér.
Niektoré krajiny už budúcemu šéfovi EK stihli tlmočili svoj záujem o portfóliá v novej komisii. Na otázku, ktoré portfólio je zaujímavé pre Slovensko, Dzurinda zatiaľ nechcel odpovedať. Mal o tom rokovať ešte včera večer so slovenským komisárom Jánom Figeľom. Ten v nedávnom rozhovore pre HN povedal, že si vie predstaviť pokračovanie práve v agende, ktorú dostal na starosť. V súčasnosti spolupôsobí s fínskym komisárom Erkkiom Liikanenom na direktoriáte pre podnikanie a informačné technológie.
Európski lídri včera zároveň potvrdili na ďalšie obdobie Javiera Solanu vo funkcii vysokého predstaviteľa Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku a generálneho tajomníka Rady EÚ. Prijali politickú deklaráciu, na ktorej základe Solana prevezme post ministra zahraničných vecí, keď európska ústava vstúpi do platnosti. Jeho zástupcom bude Francúz Pierre de Boissieu.
Írsko tak úspešne zavŕšilo svoje šesťmesačné predsedníctvo v Európskej únii, ktoré sa dnes oficiálne končí. Nielenže sa mu podarilo ukončiť rokovania o európskej ústave, ale aj dosiahnuť dohodu medzi lídrami o novom šéfovi komisie. Napriek obrovskému úspechu, ktorý zaznamenalo pokiaľ ide ústavu, sa nová zmluva pre Európsku úniu v novembri nebude podpisovať v Dubline, ale v Ríme. Informoval o tom írsky premiér Bertie Ahern, ktorého krajina odovzdá predsedníctvo v únii na šesť mesiacov Holandsku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:47