StoryEditor

Na víkend do Slovenského raja

07.04.2004, 00:00

Mikroregión Dobšiná má najlepšie predpoklady stať sa významným vstupným turistickým centrom do Slovenského raja, Slovenského rudohoria a Nízkych Tatier. Mikroregión sa nachádza v oblasti Slovenského rudohoria, časť jeho územia leží v Národnom parku Slovenský raj. Združuje tri územné celky okresov Rožňava, Brezno a Spišská Nová Ves a tvoria ho katastrálne územia sídiel Dobšiná, Dedinky, Rejdová, Stratená, Telgárt, Vlachovo, Vyšná Slaná, Gočovo, Nižná Slaná, Mlynky, Kobeliarovo.
Z prírodných zvláštností mikroregiónu je zaujímavá najmä svetoznáma Dobšinská ľadová jaskyňa. V jej blízkosti sa nachádza Ranč pod Ostrou skalou, zameraný na chov koní rôznych plemien a kráv plemena typu Charolais. Počas návštevy ranča si môžete zajazdiť na koňoch, povoziť sa na koči a ak budete mať šťastie na snehovú pokrývku, tak aj na saniach, ponúkajú tu tiež výučbu jazdy na koni či westernového jazdenia. Za pozornosť počas návštevy regiónu určite stoja aj chránené krajinné oblasti -- časť Národného parku Slovenský raj, Slovenské rudohorie s najvyšším vrchom Stolicou a dominujúcim Radzimom či reliéfy Nízkych Tatier so svojou symbolickou Kráľovou hoľou.
Nádherná príroda Slovenského raja so svojimi vychádzkovými turistickými trasami a chodníkmi vytvára vhodné podmienky na pešiu turistiku. Pre návštevníkov je lákavá aj Planina Geravy so sedačkou lanovkou, milovníci vodných športov si prídu na svoje v rekreačnom stredisku v Dedinkách, kde je možnosť plávania, člnkovania alebo surfovania na Hnileckej priehrade. Mikroregión však ponúka výborné podmienky aj na zimné športy. Je tu veľká ponuka lyžiarskych vlekov (Telgárt, Mlynky, Vyšná Slaná, Rejdová s možnosťou ubytovania a stravovania), ako aj bežeckých a lyžiarskych tratí. Na území mikroregiónu Dobšiná sú veľmi dobré podmienky na cykloturistiku, nie všetky cyklotrasy sú však označené, ale križujú vyznačené cyklotrasy a turistické chodníky. Spravidla sú to lesné cesty na zvoz dreva, ktoré sú vhodné na jazdu horským bicyklom. Je na nich možné vidieť staré banské diela, ako napríklad štôlne alebo vetracie komíny.
Na území regiónu je niekoľko významných poľovníckych revírov. Mikroregión poskytuje možnosti i športovým rybárom, dobré podmienky rybolovu sú hlavne na rieke Slaná, na vodnej nádrži v Dedinkách a rybníkoch vo Vlachove. Pre návštevníkov tejto oblasti je pripravená pestrá ponuka ubytovacích a stravovacích, ale aj doplnkových služieb a do pozornosti sa čoraz viac dostáva aj agroturistika.
Mikroregión Dobšiná je východiskom pre návštevu zaujímavých turistických oblastí a vzácnych kultúrnych pamiatok nachádzajúcich sa v blízkych lokalitách. K najnavštevovanejším miestam regiónu určite patrí Ochtinská aragonitová jaskyňa, Gombasecká jaskyňa, jaskyňa Domica, Jasovská jaskyňa, ale aj Chránená krajinná oblasť Muránska planina, hrad Krásna Hôrka a mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí, kaštieľ v Betliari. Počas návštevy môžete navštíviť tiež pamätný dom P. J. Šafárika v Kobeliarove.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/vidiecky-turizmus, menuAlias = vidiecky-turizmus, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:21