StoryEditor

Kanadskí producenti dreva zápasia s krízou

27.12.2001, 23:00

Kanadské drevárske spoločnosti dúfajú, že rok 2002 prinesie aspoň nejaké zlepšenie jednej z najťažších hospodárskych situácií, do akej sa ťažobný priemysel v tejto krajine dostal. Kanada so svojimi rozľahlými lesmi patrí medzi najväčších vývozcov dreva a drevárskych výrobkov na svete a práve drevospracujúci priemysel patril dlhé roky k oporám kanadskej ekonomiky. Sú to hlavne západokanadské lesy v Britskej Kolumbii. V posledných mesiacoch sa však sektor dostal do kritickej situácie a s ním aj blahobyt mnohých podhorských mestečiek a tisícky pracovných miest. Kým bolo ešte koncom minulého roka v lesoch Britskej Kolumbie počuť z každej strany zvuk motorových píl, dnes tu počuť na radosť ochrancov prírody už len spev vtákov.
Podľa informácií britskej BBC súčasnú krízu vyvolalo rozhodnutie Spojených štátov amerických, najväčšieho odberateľa kanadského dreva, uvaliť začiatkom tohto roka na kanadských vývozcov vysoké dovozné clá. Domáci producenti sa totiž už niekoľko rokov sťažujú, že Kanaďania údajne vyvážajú do USA štátom dotované drevo a poškodzujú tak americké ťažobné spoločnosti. Kanaďania obvinenia Američanov odmietli, napriek tomu Washington rozhodol o stanovení 30-percentných dovozných ciel na kanadské drevo. Zisky drevospracujúceho priemyslu v Kanade sa prepadli, píly zatvorili a celé dediny a malé mestá v Britskej Kolumbii prišli o základ finančných príjmov. Podľa Kanady clá spôsobili stratu približne 30 000 pracovných miest. Washington a Toronto niekoľkokrát problém riešili a stalo sa tak aj v posledných týždňoch tohto roka, bude však trvať ešte ďalších pár týždňov, než sa dohodnú.
Situácia však nevyzerá dobre, pretože Američania odmietli ponuky Kanady upraviť niektoré nariadenia v oblasti ťažby dreva, aby aspoň čiastočne zmiernili pocit amerických ťažobných spoločností, že ťažba kanadského dreva je silne dotovaná. Čo je horšie, ani v prípade vyriešenia problému s USA sa situácia kanadských producentov dreva v dohľadnom čase nezlepší. Najnovšia správa kanadskej vlády poukazuje na zastaranú techniku, príliš veľký počet píl, ako aj na najväčšie zamorenie ihličnatých lesov drevokazným hmyzom v histórii Kanady. V snahe vyriešiť tieto problémy bude musieť vláda v Toronte pristúpiť k nepopulárnym opatreniam, ktorých výsledkom bude zatvorenie viacerých píl, prepúšťanie a bankroty niektorých drevospracujúcich spoločností. V prípade, že sa reforma podarí, ekonómovia predpokladajú, že miestny drevospracujúci priemysel bude omnoho silnejší ako kedykoľvek predtým.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 23:23