StoryEditor

Analytik so zákazom činnosti radí skupine Citigroup

22.08.2003, 00:00

Ešte pred pätnástimi mesiacmi patril Jack Grubman k americkým hviezdam medzi odborníkmi, ktorí radili investorom, ako čo najvýhodnejšie zarobiť na nákupe či predaji akcií telekomunikačných spoločností. Pred rokom však jeho povesť upadla, keď sa zistilo, že jeho analýzy boli skreslené, tendenčné, ba často aj podvodné. Navyše zároveň sám špekuloval na burze, takže ho Komisia pre cenné papiere (SEC) obvinila z konfliktov záujmov.
V minuloročnej chmúrnej atmosfére veľkých podnikových škandálov rozhodla SEC, že Grubman nesmie naďalej vykonávať povolanie analytika akciových trhov, a to doživotne.
Tento týždeň s prekvapením zistili noviny Wall Street Journal, že Jack Grubman stále pracuje v banke, ktorej slúžil do svojho pádu zo slávy. Už však neberie ročný plat v závratnej výške 20 miliónov dolárov, ale iba stotinu tejto sumy -- 200-tisíc.
Pre svojho bývalého zamestnávateľa musí pracovať pätnásť hodín v týždni a poskytovať mu právne a iné rady. Jeho bývalá firma mala názov Salomon Smith Barney, ale od toho času je už súčasťou skupiny Citigroup.
Napriek svojim profesionálnym pochybeniam, ktoré však zarobili investičnému ústavu miliardy dolárov, dostal pri odchode "zlatý padák" tridsať miliónov dolárov.
Wall Street Journal vypátral, že na mimosúdne vyrovnanie musel Grubman pred rokom zaplatiť pokutu 15 miliónov dolárov. Jeho zamestnávateľ mu na ňu poskytol úver. Okamžite mu "zmazal" 12 miliónov s tým, že zostávajúce tri milióny mu odpustia koncom tohto roku.
Štedrosť skupiny Citigroup Global Markets voči Jackovi Grubmanovi nie je však nezištná. Kvôli tomuto analytikovi sa totiž do ústavu nahrnulo 738 žiadostí o arbitráž, ktorú podalo americké Národné združenie obchodníkov s cennými papiermi. Kto iný ako on môže v týchto sporných prípadoch, ktoré zavinil, kvalifikovane radiť podnikovým právnikom? (tkl)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 10:53