StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

18.03.2003, 23:00

The New York Times
Táto vojna korunuje obdobie hrozných diplomatických chýb, pre Washington najhorších minimálne za jednu generáciu. Pýcha a chyby, ktoré voviedli Ameriku do súčasnej izolácie, sa začali dávno pred útokmi na Svetové obchodné centrum z 11. septembra 2001. Táto americká vláda sa od prvých dní svojho úradovania obrátila chrbtom k internacionalizmu a záležitostiam európskych spojencov tým, že odmietla Kjótsky protokol a odmietla podpísať sa pod dohodu o vzniku Medzinárodného trestného tribunálu. Keď sa teraz iné národy bránia líderstvu Spojených štátov, treba hľadať časť príčin aj v týchto nešťastných udalostiach. (Vojna korunuje obdobie diplomatických chýb, 18. 3.)

Der Standard
Kto sleduje správy o úlohe OSN v irackej otázke, je asi prekvapený, ako málo reputácie sa jej priznáva. Čo sme vlastne čakali: že sa okamžite rozhodne? Keď chceme, aby OSN zohrávala svoju úlohu, keď chceme, aby o vojne a mieri nerozhodovali jednotlivé štáty, ale rozhodovalo sa o nich na pôde OSN, potom musíme akceptovať, že je to proces diskusie. Kto nechce, aby USA jednoducho zaútočili, musí sa snažiť o dosiahnutie kompromisu prijateľného aj pre Spojené štáty. Doterajší proces im v útoku aspoň zatiaľ zabránil a prinútil iracký režim odzbrojovať. A to je úspech. Aj keby sa nepodarilo zabrániť vojne -- a tak to vyzerá -- stálo to za pokus. Demokracia, pravá demokracia je náročná na čas, pretože ide o hľadanie kompromisu. (Aj keď je možno príliš neskoro, Caspar Einem, 18. 3.)

Die Welt
Jednému diktátorovi sa za veľmi krátky čas podarilo otriasť spojeneckou architektúrou povojnových dejín. Vojenský zákrok proti nemu sa bude tak dlho nazývať porušením medzinárodného práva, kým mu napríklad Čína -- ktorá v Tibete páchala genocídu -- a Rusko -- ktoré momentálne v Čečensku krvavo potláča obyvateľstvo -- nedajú morálnu legitimizáciu. Nemecko demonštruje svoju úctu k BR OSN tým, že sa vyslovilo proti použitiu násilia alebo aj ultimátu Saddámovi Husajnovi v každom prípade, nezávisle od toho, na čom sa dohodne grémium. (Starý svet naruby, Mariam Lau, 18. 3.)

Predchádzajúci monitor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 23:48