StoryEditor

Južná Kórea nežne úspechy len vo futbale

28.06.2002, 00:00

Južná Kórea nerobí nikdy veci len na polovicu. Či je to futbal, oslavy futbalu alebo riadenie podniku. Krajina vyvinula moderný spôsob sledovania "ako to vo svete chodí" a následne si to prispôsobila na kórejské pomery. Kórea tak v súčasnosti mieša národnú kultúru so západnou. Výsledkom je, že rozvoj ekonomiky je v súčasnosti taký prozápadný, ako nikdy predtým. A tento spôsob funguje veľmi účinne. Nie je to len futbal, ktorý krajinu vyniesol na svetovú úroveň. Je to aj ekonomika. Kórea je už oficiálne uznaná ako krajina s rozvinutou ekonomikou. Dnes je 13. najväčšou ekonomikou sveta a je členom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá je nazývaná aj klubom najbohatších.
To všetko sa pritom uskutočnilo takou rýchlosťou, ktorú žiadna zo západných krajín nevidela. Ešte pred piatimi rokmi krajinu zasiahla ázijská kríza a Kórei musel pomáhať MMF. Ekonomika sa však zotavila veľmi rýchlo. Niekoľko rokov za sebou dosiahla krajina 10-percentný hospodársky rast a na tento rok sa predpokladá ďalších 6 %. Zdá sa, že ázijsky tiger je opäť na vrchole, a to aj vďaka tomu, že dnes Južná Kórea realizuje rozvojový model, ktorý je viac podobný západnému svetu. Pred vypuknutím krízy sa Kórea orientovala skôr na ázijský štýl riadenia.
Prvým veľkým krokom bolo zreformovanie veľkým konglomerátov, tzv. čebolov, ktoré ovládali najväčšiu časť ekonomiky. Pred rokom 1997 banky poskytovali financovanie aj investorom, ktorí nemali zabezpečenú návratnosť prostriedkov. Banky sa orientovali na veľké investície a získavanie podielov na exportných trhoch, v súčasnosti sa financovanie obmedzilo a banky sledujú trhové princípy. Uskutočnili sa aj ďalšie zmeny. Vzrástla domáca spotreba a klesli úspory. Do Kórey sa opäť vrátili pôžičky. V minulosti sa úvery poskytovali len čebolom, dnes si však banky našli cestu aj k spotrebiteľom a tento spôsob financovania vzrástol na úroveň západných štátov. Rastie aj používanie kreditných kariet. Spotrebiteľ, ktorý mal v minulosti len veľmi obmedzenú nezávislosť, má teraz oveľa väčšie právomoci. Optimistický domáci trh spôsobil, že Južnou Kóreou neotriaslo oslabenie svetovej ekonomiky. Navyše sa zmenil aj trh práce a pracovný týždeň sa skrátil zo šiestich na päť dní. Pracovné miesta sú síce menej isté, ale obyvateľstvo sa stáva podnikavejším.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:39