StoryEditor

Vivendi Water sa zúčastní na všetkých tendroch

21.11.2002, 23:00
Vivendi Water Slovenská republika, s. r. o., Bratislava, sa plánuje zúčastniť na všetkých medzinárodných tendroch na výber strategických partnerov pre vznikajúce regionálne vodárenské spoločnosti. Spoločnosť má pritom záujem o tzv. prevádzkový model spolupráce, pri ktorom majetok bývalých Vodární a kanalizácií aj naďalej ostane vo vlastníctve vodárenských podnikov založených mestami a obcami.

Tie by mali umožniť vytvorenie prevádzkových spoločností, ktoré na základe dlhodobého zmluvného vzťahu získajú do prenájmu existujúcu vodárenskú infraštruktúru a zabezpečia jej efektívne fungovanie a rozvoj.
OVERENÝ MODEL
Podľa slov riaditeľa Vivendi Water Slovenská republika Juraja Králika chcú v našich podmienkach uplatniť v zahraničí úspešne odskúšaný a overený model, ktorý je založený na partnerstve medzi verejným a súkromným sektorom. Aktuálnym zámerom dcérskej spoločnosti francúzskeho koncernu Vivendi Water je vstup do prevádzkovej spoločnosti, ktorú by už čoskoro mala založiť Bratislavská vodárenská spoločnosť. Obdobný model spolupráce chcú uplatniť aj v prípade nitrianskej a trnavskej vodárenskej spoločnosti, ktoré by mali byť zaregistrované začiatkom budúceho roku. Po ukončení transformácie každého vodárenského štátneho podniku presunie Fond národného majetku (FNM) SR postupne ich akcie na príslušné obce podľa počtu odberateľov vody. Prípadný vstup investorov do prevádzky jednotlivých podnikov bude záležať od rozhodnutia akcionárov, ktorými budú predstavitelia jednotlivých samospráv.
TRANSPARENTNÉ TENDRE
Ako uviedol J. Králik, základnou podmienkou účasti Vivendi Water vo výberových konaniach je maximálna transparentnosť celého procesu. Ťažisko partnerstva medzi verejným a súkromným sektorom podľa neho spočíva najmä v poskytovaní služieb, čo znamená viac než len financovanie a realizáciu infraštruktúry. Projekty založené na tejto báze umožňujú realistickejší odhad nákladov a zabraňujú prekračovaniu pôvodných rozpočtov, čo je bežné v prípade jednorazového obstarávania veľkých infraštrukturálnych zákaziek. Za služby poskytované odberateľom vody nesie zodpovednosť regionálna vodárenská spoločnosť, prostredníctvom prevádzkového vodárenského subjektu však môže efektívne eliminovať investičnú záťaž a sústrediť sa na kontrolu kvality poskytovaných služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:53