StoryEditor

Vzájomné obviňovanie

15.04.2003, 00:00

Referendum o vstupe Maďarska do Európskej únie bolo úspešné, ale politickú scénu do značnej miery rozladila nízka účasť voličov. Vládna koalícia i opozícia sa vzájomne obviňujú z toho, že k urnám sa dostavila menej než polovica voličov.
Vládne strany sú presvedčené, že opozícia sa nezapojila do kampane v dostatočnej miere a dvojzmyselné vyjadrenia opozičných politikov vyvolali medzi voličmi znechutenie z politiky, všeobecnú apatiu k veciam verejným a tiež dojem, že o všetkom je už rozhodnuté. Opozícia okamžite po hlasovaní tvrdo kritizovala predreferendovú kampaň, ktorá bola podľa Maďarskej občianskej strany FIDESZ diletantská a nedokázala zmobilizovať voličov.
Premiér Péter Medgyessy vyhlásil, že kritikou opozície si nedá pokaziť dobrý pocit z úspešného referenda. "Veď ani po finále majstrovstiev sveta vo futbale sa nikto nepýta, či výsledok bol 1:0, alebo 4:0. Podstatný je konečný výsledok," argumentoval. Premiér zdôraznil, že vstup do únie je dôležitý aj pre Maďarov žijúcich v susedných štátoch. "Únia je jedinou možnosťou znovuzjednotenia maďarského národa ponad súčasné hranice," vyhlásil. Podpredsedníčka vládnucej Maďarskej socialistickej strany Ildikó Lendvaiová obvinila opozíciu, že sa snaží pokaziť spoločnú radosť miliónov ľudí z úspešného vykročenia do zjednotenej Európy. "FIDESZ sa pravdepodobne nevie rozhodnúť, či má výsledok referenda považovať za úspech, alebo za neúspech," dodala.
Denník Népszava sa pozastavil nad tým, že na najdôležitejšom hlasovaní v histórii Maďarska sa zúčastnilo tak málo ľudí. "Nízka účasť vyvolala novú búrku na domácej politickej scéne," píše Népszava. Provládny denník Népszabadság konštatoval, že hymna únie -- Beethovenova Óda na radosť -- neznie v podaní polovičného zboru práve najlepšie. Denník prirovnal účasť opozície v kampani k ženíchovi, ktorý už pred svadbou vyhlási, že si berie nevestu len pre jej veno. Liberálny Magyar Hírlap napísal o trpkej chuti po úspešnom referende. "Kampaň nezdôrazňovala dostatočne dôležitosť účasti na hlasovaní. Svoje však zohrala aj dvojtvárnosť opozície, ktorá sa obávala, že vysoká účasť voličov by bola chápaná ako úspech Medgyessyho vlády," napísal denník.
Opozičný denník Magyar Nemzet priniesol tiež reakciu predsedu Strany maďarskej koalície Bélu Bugára. "Svojím rozhodnutím si maďarský národ zvolil lepšiu budúcnosť a spoluprácu. Toto rozhodnutie uľahčí aj našu prácu, veď Slovensko vstúpi do Európskej únie spoločne s Maďarskom. Hranice v únii stratia význam a my budeme bezprostredne cítiť, že sme súčasťou rovnakého národa," citoval denník Bugára.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:33