StoryEditor

Transformácia až v apríli alebo máji

27.01.2004, 23:00
Keďže Lesy SR zatiaľ nemajú majetkovoprávne vyrovnanú asi tretinu majetku, ich transformácia na štátnu akciovú spoločnosť sa z pôvodne plánovaného januárového termínu presúva na apríl alebo máj.

Začiatkom februára by mal transformačný riadiaci výbor rozhodnúť o ďalšej stratégii štátneho podniku Lesy SR. Tie produkujú 39 výrobkov, nepatrí medzi ne iba surové drevo či dosky, fošne a vianočné stromčeky, ale aj mäso zo zveriny, lesný med či potrava pre ťažné kone. "Máme aj jedinečný genetický chov koní chladnokrvného muránskeho plemena Norik," uviedol hovorca Lesov SR Peter Gogola. Okrem toho patrí do portfólia štátneho podniku 45 služieb, od spracovania dreva až po tvorbu softvéru.
"Vlani v novembri sme si stanovili 18 strategických obchodných oblastí, ktoré v súčasnosti analyzujú tímy odborníkov. Na základe odporúčaní expertov riadiaci výbor vo februári určí, ktoré hospodárske aktivity bude podnik rozvíjať a ktoré utlmovať. Uvažuje sa napríklad o založení dcérskej spoločnosti v oblasti cestovného ruchu, ktorá by využívala množstvo ubytovacích kapacít v správe Lesov SR, od romantických lesných zrubov až po luxusné poľovnícke zámočky," konštatoval ďalej hovorca.
Súčasne pokračujú práce na novej organizačnej štruktúre, v ktorej podľa generálneho riaditeľa podniku Karola Vinša upustia od odštepných lesných závodov. Keďže Lesy SR zatiaľ nemajú majetkovoprávne vyrovnanú asi tretinu majetku, ich transformácia na štátnu akciovú spoločnosť sa z pôvodne plánovaného januárového termínu presúva na apríl alebo máj.
Ozdravenie podniku si v minulom roku vyžiadalo asi 400-miliónové opravné položky na nedobytné pohľadávky a odpisy majetku, čo sa prejaví v jeho celkovej strate. Už v tomto roku však vedenie podniku ráta so ziskom. Lesy SR vlani znížili počet zamestnancov z takmer 12-tisíc približne na 8-tisíc ľudí. Väčšina z uvoľnených pracovníkov si podľa K. Vinša zakladá vlastné firmy, ktoré ďalej spolupracujú s podnikom.
Štátne lesy chcú podľa P. Gogolu naplno využiť vstup Slovenska do ekonomického priestoru EÚ a stať sa podnikom, ktorý bude schopný konkurovať významným lesníckym spoločnostiam. Zároveň počítajú s rozšírením spolupráce s inými európskymi obchodnými partnermi. "Prvoradé je však prednostné uspokojovanie domácich spracovateľov dreva. Exportovať budeme len sortiment, o ktorý na domácom trhu nie je záujem," zdôraznil hovorca. V tejto súvislosti vysvetlil, že Lesy SR z tohto dôvodu už upustili od dodávok tradičným talianskym odberateľom. "A pokiaľ ide o priekupníkov, rozhodli sme sa ich neakceptovať ako obchodných partnerov," zdôraznil P. Gogola.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:40