StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

27.05.2002, 00:00

Frankfurter Rundschau
Keď Bush hovoril, že Spojené štáty americké zastupujú aj naše záujmy, nebola to pravda. Dlhý rad transatlantických konfliktov je dôkazom opaku a ideologickú divergenciu medzi európskym modelom politiky a inštinktom dominancie superveľmoci si nenamýšľame. Aj motto, ktoré George W. Bush používal ako zaklínadlo: "Veľkosť našej zodpovednosti," nerobí rozdiely relatívne. Ale ak nesúhlasíme s tým, ako zastupuje Washington, skutočné a údajné európske záujmy, musíme sa sami zastupovať energickejšie. (Texaské impulzy, Knut Pries, 24. 5.)

Die Welt
George W. Bush, americký prezident, zostal sám sebou, keď pred berlínskym Bundestagom hovoril k poslancom, politikom, návštevníkom, k celému Nemecku a dokonca k celej Európe. Túto reč nezostavil dajaký úradník z oficiálnych slov. Nie, bol to sám George W. Bush, angažovaný, jeho spôsob, spôsob, ako prednášal svoje predvolebné reči: priamo, zdvorilo, ale bez fráz. Bola to reč k veci a tá vec bolo zachovanie a rozšírenie slobody. Mohli sme v nej rozoznať rámec americkej politiky. Stále sa v nej objavovala téma "spolu". Na boj proti terorizmu chce Bush zmobilizovať svojich kolegov z Nemecka. Samozrejme, že to chcú aj oni. Ale sú na to pripravení, sú toho schopní? Vytvoria na to predpoklady vo vojenskej oblasti? Napriek všetkým ubezpečeniam o priateľstve zostane táto otázka bez odpovede. (Bush maľuje nový model sveta, Ernst Cramer, 26. 5.)

Izvestia
V predvečer rusko-amerického summitu ruská vláda urobila niektoré opatrenia na rozšírenie ekonomickej spolupráce s krajinami Európskej únie a Amerikou. V piatok americká spoločnosť ExxonMobil, ktorá pracuje na ropnom a plynárenskom projekte Sachalin 1, podpísala dohodu s Amurským lodným závodom v hodnote 140 miliónov dolárov. Ruská a americká strana neskrývajú, že majú záujem o dodávky ropy a ropných produktov do Ameriky. Ruské spoločnosti pravdepodobne vážne rokujú o dodávkach ropy priamo do Ameriky. O tejto možnosti už dávno hovoril Lukoil. (Ruská ropa sa chce preliať do Ameriky, Oľga Rubenko, 24. 5.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:17