StoryEditor

Spojencov v Iraku čaká ťažká zima

06.11.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Irackí partizáni pripravia spojencom ťažkú zimu, preto budú musieť do oblasti preveliť čerstvé posily. Je tiež možné, že americkí a britskí vojaci budú v Iraku ešte v roku 2005, uviedol v rozhovore pre londýnske noviny Times vysoký britský predstaviteľ v Bagdade, diplomat Jeremy Greenstock. Irackí partizáni v stredu podnikli sériu útokov na amerických vojakov. Američania pri meste Fallúdža zadržali dvoch bývalých generálov Saddáma Husajna a odhalili veľkú skrýšu zraní. Generáli údajne financovali a organizovali partizánske operácie v okolí Fallúdže.
Washington podozrieva z útokov stúpencov zvrhnutého diktátora a zahraničných bojovníkov z Al-Kajdy. Greenstock v tejto súvislosti kritizoval irackých susedov -- Sýriu, Irán a Saudskú Arábiu, že nerobia nič, aby zastavili teroristov, ktorí cez ich územia prúdia do Iraku.
Podľa bývalého veľvyslanca Británie v OSN sa teroristi pokúšajú spojencom dokázať, že Irak je "neovládnuteľný". Útokom môžu zabrániť len prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré ešte viac nahnevajú Iračanov. Spojenci musia tiež zlepšiť životné podmienky obyčajných ľudí a čo najskôr previesť zodpovednosť za bezpečnosť na Iračanov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:35