StoryEditor

OPEC sa prikláňa k zníženiu ťažby ropy

09.12.2004, 23:00
Kartel OPEC, združujúci krajiny vyvážajúce ropu, sa čoraz viac prikláňa k zníženiu produkcie ropy.

Kartel združujúci krajiny vyvážajúce ropu sa čoraz viac prikláňa k zníženiu produkcie ropy. Predstaviteľ Saudskej Arábie, ktorá hrá prím na trhu, naznačil, že väčšina zúčastnených s týmto krokom súhlasí.
"Naším cieľom je udržať trh stabilizovaný," povedal pre agentúru AP saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali Naimi. Podobnú rétoriku bolo počuť aj od druhého najdôležitejšieho člena, a to Iránu. Minister Bidžan Zanganeh pre agentúru Reuters síce pripustil, že niektoré krajiny zatiaľ váhajú, dodal však, že po ukončení vzájomných konzultácií sa všetci zhodnú.
Postoj Saudskej Arábie sa čiastočne zmenil. Ešte v stredu sa Naimi vyjadril, že súčasná úroveň produkcie je vyhovujúca. Dovolená denná produkcia pre členské krajiny je 27 miliónov barelov (jeden barel je 159 litrov) ropy denne. Okrem toho štáty ponúkajú ešte najmenej jeden milión barelov navyše. Analytici sa prikláňajú k tomu, že samotné kvóty ostanú nezmenené. "Kartel však odstráni nadprodukciu," skonštatovala analytička spoločnosti Wood Mackenzie Diane Munro. Cena ropy sa totiž od októbrových maxím znížila takmer o štvrtinu. Barel Crude oil sa včera v New Yorku obchodoval na úrovni 42,33 dolára za barel.
Štáty budú musieť vyriešiť ďalší problém, a to cenové rozpätie pre barel referenčnej ropy OPEC. Pásmo sa v súčasnosti pohybuje od 22 do 28 dolárov. "Namiesto toho by sme mali mať len maximálnu hranicu," povedal líbyjský minister ropného priemyslu Fathi bin Šatwan. Irán a Venezuela by pritom radi videli minimálnu cenu 30 dolárov za barel. Terajšia hodnota na trhu je pritom o 3 doláre vyššie.
Tento rok bol na svetovom ropnom trhu dramatický. V októbri sa za barel platilo najviac v histórii, a to 55,67 dolára. Na strane kupujúceho pôsobil zvýšený dopyt Spojených štátov amerických a Číny. Na druhej strane nepokoje v Iraku a hurikány v Mexickom zálive zasiali pochybnosti o udržaní plynulosti dodávok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:13