StoryEditor

Pápež: Ďakujem za teba, slovenský národ

Slávením svätej omše a blahorečením gréckokatolíckeho pomocného biskupa Vasiľa Hopku a rehoľnej sestry Zdenky Schelingovej (obaja boli obeťami komunistického režimu) vyvrcholila v nedeľu v bratislavskej Petržalke štvordňová cesta pápeža Jána Pavla II. po Slovensku.

Slávením svätej omše a blahorečením gréckokatolíckeho pomocného biskupa Vasiľa Hopku a rehoľnej sestry Zdenky Schelingovej (obaja boli obeťami komunistického režimu) vyvrcholila v nedeľu v bratislavskej Petržalke štvordňová cesta pápeža Jána Pavla II. po Slovensku.
V Bratislave sa zišlo 200- až 250-tisíc veriacich. Ján Pavol II. bol na záver návštevy v lepšej fyzickej kondícii, než po vyčerpávajúcom štvrtkovom prílete, i keď v Petržalke osobne prečítal len časť svojho príhovoru. "S najhlbšou láskou pozdravujem teba, milovaný slovenský národ. Vzdávam vďaky Bohu za teba, že si dokázal aj v ťažkých chvíľach zachovať vernosť Kristovi. Povzbudzujem ťa: nikdy sa nehanbi za evanjelium!" a ekumenicky poďakoval celej slovenskej kresťanskej komunite a jej pastierom. Na záver sv. omše sa Ján Pavol II. prihovoril pútnikom okrem slovenčiny v šiestich jazykoch -- v maďarčine, nemčine, ukrajinčine, poľštine, češtine a taliančine. Spolu so Svätým Otcom sa na omši zúčastnilo šesť kardinálov a 45 biskupov.
O pápežovej slovenskej misii informovalo vyše 1 000 domácich a zahraničných novinárov (najviac ich podľa Konferencie biskupov Slovenska prišlo z Poľska, až 152). Najväčší štáb mala STV, ktorej sa však počas bratislavskej omše stalo menšie faux pas. Pre výpadok elektrickej energie totiž na chvíľu prerušila priamy prenos, zatiaľ čo spravodajská televízia TA 3 ju odvysielala celú bez prerušenia.
Ojedinelým momentom piatkovej pontifikálnej omše v Banskej Bystrici bolo otvorenie diecéznej synody samotným Jánom Pavlom II. Diecézna synoda, ktorej prípravu biskup Banskobystrickej diecézy Mons. Rudolf Baláž vyhlásil už v júli 2001, je zhromaždenie vybratých kňazov a laikov, ktorí pravidelne a dlhodobo diskutujú o najpálčivejších cirkevných otázkach a problémoch katechézy -- pastorácie v modernej dobe. Účastníci synody sa budú stretávať raz do mesiaca v Kňazskom seminári sv. Františka Xaverského v Badíne, pričom trvanie synody sú dva roky. Po jej ukončení pôjdu záverečné dokumenty na schválenie do Vatikánu, a potom sa nimi bude Banskobystrická diecéza riadiť celé desaťročia. Posledná a zatiaľ jediná diecézna synoda sa v Banskobystrickej diecéze konala za čias tretieho banskobystrického biskupa Antona Makaya, ktorý stál na čele biskupstva v rokoch 1818 -- 1823. Svätý Otec po svätej omši na Námestí SNP v B. Bystrici navštívil Kňazský seminár sv. Františka Xaverského v Badíne, kde s členmi Konferencie biskupov Slovenska ocenil výsledky obnovy kresťanstva na Slovensku a krátko sa stretol aj s predstaviteľmi ostatných cirkví.
Pred 150- až 170-tisícovým davom, ktorý sa zhromaždil v sobotu v prírodnom amfiteátri pri Rožňave, hovoril pápež Ján Pavol II. predovšetkým o ochrane života a skutočnej viere, plynúcej z hlbokého presvedčenia. Slovenských biskupov vyzval, aby pomáhali chudobným, chorým a nezamestnaným. Počas bohoslužby sa pútnikom niekoľkokrát prihovoril po maďarsky. Na Slovensku žijúcim Maďarom adresoval i vetu: "Vaša prítomnosť je obohatením slovenskej zeme." Pápeža si prišli do Rožňavy vypočuť početné skupiny veriacich z Poľska, Maďarska, Českej republiky a z Ukrajiny. Po dvojhodinovej bohoslužbe v chladnom a veternom počasí odišiel Ján Pavol II. na obed a odpočinok do sídla rožňavského biskupstva.
Pápež Ján Pavol II. prvýkrát navštívil Slovensko v apríli 1990, s veriacimi sa stretol v Bratislave na vajnorskom letisku. Po prílete urobil výnimku, keď pobozkal zem v meste, ktoré ešte nebolo metropolou zvrchovaného štátu. Druhýkrát pricestoval Svätý Otec na Slovensko v lete 1995. Navštívil Bratislavu, Košice, Levoču, Nitru, Prešov, Tatry a Šaštín.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 17:32