StoryEditor

Prezident sa neobráti na Ústavný súd

30.12.2003, 23:00
Prezident Rudolf Schuster sa neobráti na Ústavný súd SR (ÚS SR), aby posúdil ústavnosť referenda o predčasných voľbách.

Prezident Rudolf Schuster sa neobráti na Ústavný súd SR (ÚS SR), aby posúdil ústavnosť referenda o predčasných voľbách. "Myslím si, že to nie je mojou úlohou, aby som to postúpil na Ústavný súd. Mojou úlohou je posudzovať podpisy," povedal. Či referendum na základe petície vyhlási, sa prezident rozhodne, až keď posúdi podpísané hárky. Prezidentovi dáva Ústava SR možnosť obrátiť sa na Ústavný súd v prípade pochybností o ústavnosti otázky, na ktorú majú občania odpovedať v referende. Toto ustanovenie sa do základného zákona štátu zakomponovalo práve na podnet Schustera. (hn/alg, SITA, TASR) (Pokračovanie na s. 2)
Prezident KOZ SR Ivan Saktor toto rozhodnutie Schustera očakával. "Sme spokojní s rozhodnutím pána prezidenta a budeme sa snažiť čo najskôr mu doručiť petičné hárky. Predpokladám, že by sa tak mohlo stať do 10. januára," uviedol Saktor. Predseda NR SR Pavol Hrušovský povedal, ak by on bol prezidentom, určite by využil možnosť obrátiť sa vo veci ústavnosti referenda na ÚS SR. Ešte však neuvažoval nad možnosťou, že by o výklad požiadala ním vedená skupina poslancov. Podľa šéfa liberálov Pavla Ruska sa prezident správa tak, ako mu to vyhovuje, už dávno nie je nadstranícky a rozhodol sa, že bude kandidovať. Predseda strany Smer Robert Fico vyhlásil, že otázka, na ktorú budú občania odpovedať v referende, je v súlade s ústavou, nijako neurčuje zmenu ústavy alebo ústavného zákona, vydáva len "pokyn poslancom". Poslanci by pritom takýto pokyn nemali ignorovať. Podobne sa s konaním prezidenta stotožňuje podpredseda ĽS-HZDS Ján Kovarčík.
Prezident sa prikláňa k myšlienke, aby sa referendum spojilo s prvým kolom voľby prezidenta. Tým by sa podľa neho ušetrili prostriedky. Nemyslí si, že by sa tak prvé kolo volieb zneužilo na úspešnosť referenda. Hrušovský by takéto riešenie nepovažoval za šťastné. Aj keď budú náklady na referendum v inom termíne vyššie, aj z technických dôvodov bude lepšie nespájať referendum s jednou z týchto volieb. Rozhodnutie neobrátiť sa na ÚS SR potvrdzuje, že Schuster uvažuje o možnosti opätovne sa uchádzať o post hlavy štátu. Uviedol to predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. Za nekorektný považuje úmysel spojiť referendum o vypísaní predčasných volieb s prvým kolom prezidentských volieb alebo volieb do Európskeho parlamentu. "SMK to nemôže podporiť," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:52