StoryEditor

Obhajcovia prvenstva stále bez víťazstva

07.06.2002, 00:00

Pred posledným kolom nemá ani jedno mužstvo skupiny A zabezpečenú účasť v osemfinále. Vo včerajších stretnutiach sa totiž zrodili len dva nerozhodné výsledky: Dánsko -- Senegal 1:1 (1:0) a Francúzsko -- Uruguaj 0:0, čo znamená, že postúpiť do ďalších bojov môže ešte každé mužstvo. Najlepšiu východiskovú pozíciu však majú Senegal a Dánsko, ktorým v posledných zápasoch v skupine stačí na postup aj remíza.
Úvod stretnutia medzi Senegalom a Dánskom sa niesol v duchu nepresných prihrávok a pomalšieho tempa. O niečo aktívnejší boli Dáni, ktorí si vytvorili územnú prevahu a v 15. minúte ju korunovali gólom z pokutového kopu. Po netaktickom faule Diaoa si loptu postavil na biely bod útočník Tomasson a strelil už svoj tretí gól na šampionáte. Senegalčania mohli vyrovnať už o tri minúty, ale Ndiayeho hlavičku Sörensen s námahou vytlačil. Najnebezpečnejší hráč Dánska Tomasson sa opäť presadil v 19. minúte, ale jeho regulárny gól guatemalský rozhodca Batres pre údajnú ruku neuznal. Stretnutie sa hralo vo veľkej horúčave, ktorá podľa očakávania zobrala viac síl Dánom, a tak na trávniku začali postupne kraľovať africkí futbalisti. Vyšiel im najmä vstup do druhého polčasu, v ktorom boli jednoznačne lepším tímom. Vyrovnávajúceho gólu sa dočkali v 52. minúte, keď učebnicovým spôsobom zasadili svojmu súperovi "smrtiacu" kontru, na konci ktorej bol Diao -- 1:1. Zverenci trénera Bruna Metsu mali blízko aj k druhému gólu, ale príležitosti Fadigu, S. Camaru a Diattu ostali nevyužité. "Získali sme veľmi šťastný bod. Senegal bol v druhom polčase lepší a takmer dokázal vyhrať. Vo veľkom teple nám v závere odišli sily. S bodom však naša šanca na osemfinále žije," povedal tréner Dánska Morten Olsen.
V druhom zápase skupiny začali, pochopiteľne, aktívnejšie Francúzi, ktorí si boli vedomí, že už po druhý raz nemôžu zaváhať. Obhajcovia prvenstva si vytvorili územnú prevahu, ale veľký škrt cez rozpočet im spôsobila situácia z 25. minúty, keď kanonier Arsenalu Londýn Henry dostal za likvidačný zákrok zaslúžene červenú kartu. V prvom polčase ešte zaujala Petitova strela z priameho kopu, ktorá sa odrazila od ľavej žŕdky Cariniho bránky. V druhom dejstve sa hral zaujímavý a dramatický futbal, v ktorom nechýbali šance na oboch stranách, ale po prvý raz na šampionáte sa diváci gólu nedočkali. Najbližšie k nemu mala hviezda juhoamerického mužstva Recoba. Útočník Interu Miláno však po vydarenej kľučke na brankára Bartheza netrafil odkrytú bránku. "Naša nádej na postup ešte žije. Proti Dánsku musíme odohrať skvelý zápas. Skladám kompliment svojim zverencom, v dnešnom stretnutí urobili všetko, čo bolo v ich silách. Mrzí ma, že sme opäť nedali gól, napriek tomu sme stále v hre o postup," povedal tréner Francúzska Roger Lemerre.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 16:02