StoryEditor

Občiansky bojkot? Stačí zdravý rozum

15.07.2003, 00:00

V diskusii na jednom zo slovenských realitných portálov sa objavila nepriama výzva na občiansky bojkot. Jeho text by sa dal voľne vyložiť takto: ak kupujete byt, čakajte. Kašlite na vysokú cenovú ponuku. Ak nebude komu predávať, ceny pôjdu určite dole.
Táto veľmi dobre mienená rada vystihuje hlavný zákon realitného trhu. Keď je vysoký dopyt, rastú ceny. Pretože pokiaľ sa nájde ten, kto je ochotný vysokú cenu zaplatiť, kupujúci ju nemá prečo znižovať. Bez ohľadu na to, či ide o zdieranie alebo nie. Ako však svedčia predbežné vyhodnotenia hypotekárnych bánk, na ponuky predaja bytov a domov onedlho zaútočí celý rad novučičkých majiteľov hypotekárnych úverov na nešpecifikovanú nehnuteľnosť. Ak totiž chcú čerpať hypotéku, musia nájsť do pol roka vhodné bývanie. Pracovníci realitných kancelárií však správne vystríhajú pred ďalšou cenovou hystériou a som presvedčená, že v tomto im môžeme veriť. Veď ide aj o ich podnikanie a z neuskutočnených obchodov nebudú mať provízie. Ak totiž opäť začnú ceny nehnuteľností rásť viac ako je zdravé, trh sa skutočne môže zastaviť, pričom nemusí ísť práve o občiansky bojkot.
Zdravý sedliacky rozum pri kúpe bytu nikdy nezaškodí. Skutočne netreba kupovať za každú cenu, najmä ak ide o starý byt, ktorý si bude len pýtať ďalšie peniaze. Hoci životná situácia môže často tlačiť, ten, kto kupuje za viac, než na čo má, sa iba dostane z dažďa pod odkvap. Poznám čoraz viac mladých ľudí, ktorí, aby bývali, si zobrali hypotéku, stavebné sporenie a ešte nakupovali bytové zariadenie na splátky. Možno to bolo výhodné. Dnes však majú dve až tri zamestnania, v ktorých vysedávajú dlho do noci a uniká im život.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:13