StoryEditor

Zdravie - Psychiatria - Úzkosť nie je strach

10.11.2004, 23:00
Búšenie srdca, potenie, bolesti žalúdka, chrbta alebo hoci neznesiteľnú paniku z blížiacej sa smrti síce môže potlačiť aj alkohol, ale neskôr sa tieto príznaky ešte viac prehĺbia.

Úzkostnými poruchami trpí každý piaty Severoemaričan a Európan. Psychiatri a psychológovia dopĺňajú, že aj keď úzkosť zaťažuje organizmus podobne ako vysoký tlak, cukrovka alebo cholesterol, odbornú pomoc vyhľadá len zlomok postihnutých. ,,Ľudia vlastné úzkostné poruchy bagatelizujú a nepriznávajú sa k nim," hovorí psychiatrička Ingrid Janošková z Pinelovej nemocnice v Pezinku. ,,Hanbia sa zájsť k odborníkovi a často si samoliečiteľsky naordinujú alkohol alebo upokojujúce látky. Alkohol síce úzkosť zmierňuje, ale neskôr ešte viac prehĺbi."
Príklad vysokoškoláka. Karol je vynikajúcim študentom. Spolužiaci však netušia, že niekoľko dní pred každou skúškou musí každý večer vypiť aspoň dve pivá aby spal aspoň dve-tri hodiny. Inak nezaspí vôbec. Tiež nevedia, že len čo mu kdesi v podvedomí naskočí čosi so skúškami, začne s ťažko dýchať, rozbúši sa mu srdce, spotia ruky. Niekedy sa panika v jeho vnútri ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/stoji-za-to, menuAlias = stoji-za-to, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 06:18