StoryEditor

Posilnenie rozvoja v prihraničných regiónoch

23.01.2003, 23:00

Cieľom finančných memoránd, ktoré vláda schválila 8. januára, je finančná podpora spolupráce prihraničných regiónov Slovenskej republiky. Grantová schéma Ochrana životného prostredia a zachovania prírody v maďarsko-slovenských hraničných regiónoch prostredníctvom miestnych iniciatív, podporí najmä projekty miestnych iniciatív na ochranu riek, podzemnej a povrchovej vody, vzduchu, flóry a fauny. Celkový rozpočet projektu pre Slovenskú republiku je 2,4 mil. eur. Príspevok Phare predstavuje 1,8 mil. eur.
Finančné memorandum Programu cezhraničnej spolupráce Phare medzi SR a Rakúskom na rok 2002 ráta so 6 mil. eur. Program cezhraničnej spolupráce sa zameriava na posilnenie regionálnej podnikateľskej podpornej infraštruktúry, podporuje inovácie do malých a stredných podnikov a rozvoj dopravnej siete na slovensko-rakúskej hranici. V tomto rámci boli do programu zaradené a schválené dve grantové schémy a jeden veľký investičný projekt. Investičným projektom je výstavba trojlanového mosta s celkovou dĺžkou 195 m v Moravskom Svätom Jáne, ktorý bude spájať cez rieku Morava slovensko-rakúsky prihraničný región. EÚ naň prispeje sumou 1,9 mil. eur, pričom celkové náklady sú 2,54 mil. eur.
Na projekty medzi Slovenskou republikou a Poľskom je alokovaný grant vo výške 4 mil. eur. Sumou 1,8 mil. eur sa prispeje na rekonštrukciu cesty Oravice -- Zuberec. Prostredníctvom tohto projektu sa zlepší dopravná infraštruktúra v okrese Tvrdošín. Druhým projektom je Rozvoj environmentálnej infraštruktúry okresov Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa, ktorého zámerom je zníženie miery znečistenia v riekach Poprad a Dunajec. Príspevok Phare je 1,8 mil. eur, celkový rozpočet je 2,4 mil. eur. Výstavba kanalizačnej siete a čistiarní zníži znečistenie riek Dunajec a Poprad a umožní napojenie 90 percent domácností na kanalizáciu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:31