StoryEditor

Dôraz kladieme na záujmy podnikateľských subjektov

19.06.2002, 00:00
Komora okrem poskytovania tradičných služieb prispôsobuje svoju činnosť aj individuálnym potrebám podnikateľov a pomáha pri riešení ich konkrétnych problémov. V súčinnosti so štátnou správou, samosprávou a s ďalšími inštitúciami na podporu podnikania prispieva k zvyšovaniu konkurencieschopnosti podnikateľských subjektov na zahraničných trhoch.

Deje sa tak nielen na báze zabezpečovania vhodných foriem odborného vzdelávania, ale aj na báze poskytovania najaktuálnejších informácií o grantoch a podporných programoch v intenciách predvstupovej pomoci Európskej únie (EÚ). V snahe čo najlepšie pripraviť podnikateľov na pôsobenie na otvorenom trhu únie, aby sa postupne mohli začleňovať aj subjekty z radov malého a stredného podnikania s použitím prostriedkov fondu Phare, ešte v priebehu tohto roka zavedie priamu pomoc podnikateľom pri vypracúvaní rozvojových projektov. Veríme, že aktivity regionálnej komory prispejú k všeobecnému zvýšeniu informovanosti slovenských firiem o legislatíve a podmienkach podnikania v krajinách EÚ. Aby však podnikatelia a občania Slovenska boli zodpovedne pripravení na dôsledky vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie, musí vláda SR zabezpečiť vypracovanie relevantnej dosahovej štúdie na chystaný krok.

Nové vzťahy

Popri konkrétnej pomoci podnikateľským subjektom, významným prínosom pre rozvoj regiónu bude aj dlhodobá spolupráca komory s Banskobystrickým samosprávnym krajom, a to predovšetkým v oblasti regionálneho rozvoja a medzinárodných vzťahov. Ide najmä o spoluprácu pri tvorbe a realizácii koncepcií rozvoja, pri presadzovaní hospodárskych potrieb kraja, pri jeho prezentácii doma i v zahraničí, získavaní zahraničných investorov a koordináciu zahraničných vzťahov vo všeobecnej rovine.
Základné smerovanie BBRK SOPK na najbližších päť rokov určuje Program činnosti SOPK na 3. volebné obdobie. Na jeho základe budeme požadovať urýchlenie riešenia dopravnej situácie vybudovaním diaľnice, resp. štvorprúdovej rýchlostnej komunikácie na úseku Nitra - Banská Bystrica. A to aj preto, že súčasný stav dopravnej infraštruktúry jednoznačne izoluje stredné Slovensko od centra hospodárskeho života, brzdí prílev zahraničných investícií a prehlbuje jeho ekonomickú zaostalosť. Podporíme aj realizáciu ďalších projektov, ktoré prispejú k sociálno-ekonomickému rozvoju regiónu. Ide napríklad o využívanie letiska Sliač na pravidelnú vnútroštátnu a medzinárodnú leteckú dopravu, budovanie mestských priemyselných zón a slobodných colných pásiem či realizáciu projektu hospodársko-politického centra Banská Bystrica - Zvolen. Vytvorilo by sa tak tretie prirodzené centrum veľkomestského typu v Slovenskej republike.
Uvedené návrhy nie sú samoúčelné. Nezamestnanosť v Banskobystrickom kraji dlhodobo prekračuje celoslovenský priemer. Zaznamenávame tiež podstatne nižší záujem domácich a zahraničných investorov oproti hospodársky silnejším regiónom Slovenska, ktoré už majú primerane vybudovanú infraštruktúru. V posledných rokoch navyše zaznamenávame rast počtu mladých vzdelaných ľudí, ktorí odchádzajú za prácou či za štúdiom do zahraničia. "Únik mozgov" znižuje úroveň disponibilnej pracovnej sily v hospodársky menej rozvinutých oblastiach, čím sa disproporcie medzi jednotlivými regiónmi ešte viac prehlbujú.
Preto z hľadiska dlhodobej rozvojovej orientácie regiónu považujeme za dôležité udržať jeho tradičné hospodárske odvetvia. To však znamená rozvíjať také výrobné aktivity, ktoré sú založené na využívaní domácich surovinových zdrojov a ich spracovanie zamerať na vyššiu pridanú hodnotu v rámci finalizácie výroby. Zo zreteľa našej podpory nemožno vyňať ani rozvoj služieb v rámci cestovného ruchu, zimných a letných pobytov návštevníkov regiónu, kúpeľno-relaxačné služby, agroturistiku či poľovníctvo. Pre všetky vymenované aktivity sú v kraji vytvorené vhodné materiálno-technické podmienky a najmä prírodné predpoklady.

Proexportné aktivity

Hlavný dôraz vo svojej činnosti bude regionálna komora naďalej klásť na rozvoj zahraničných aktivít s cieľom podporiť export slovenských výrobkov. Rozvoj bilaterálnych vzťahov s odvetvovo príbuznými regiónmi v zahraničí znamená spoluprácu s partnerskými obchodnými komorami pri organizovaní obchodných misií, vyhľadávaní vhodných partnerov a sprostredkovaní kontaktov medzi podnikateľmi, ktoré veľakrát vyústia do výrobnej kooperácie. Plnia aj perspektívny cieľ uľahčiť vstup zahraničných investorov do slovenských firiem, čoho dôsledkom je rast výroby, zvyšovanie počtu pracovných príležitostí a exportnej výkonnosti tunajších podnikov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 16:03