StoryEditor

Mináčov dokument ukončil festival

31.01.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Dokumentárnemu filmu slovenského režiséra Mateja Mináča s názvom Nicholas Winton -- Sila ľudskosti sa pri jeho uvedení v USA dostalo nezvyčajnej pocty. Stal sa prvým dokumentárnym dielom v histórii prestížneho medzinárodného filmového festivalu v Palm Springs, ktorým organizátori slávnostne ukončili podujatie.
Snímka zachytáva osudy britského obchodníka a finančníka Nicholasa Wintona, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil pred istou smrťou 669 prevažne židovských detí. Charizmatický manažér vypravil z Prahy niekoľko vlakov, pričom všetkým deťom vystavil neraz aj podvodom potvrdenie o umiestnení do niektorej z anglických rodín. Mnohé z nich v súčasnosti zastávajú spoločensky významné posty vo Veľkej Británii.
Mináč sa v Palm Springs prvýkrát predstavil v roku 1999 s filmom Všetci moji blízki, ktorý nakrútil práve na motívy osudov "Wintonových" detí. Americké Centrum Simona Wiesenthala v Los Angeles zamýšľa premietnuť Mináčov dokument Sila ľudskosti aj v apríli pri príležitosti pamätného dňa holokaustu. Prezentácia by sa mala uskutočniť v Múzeu tolerancie. Film si získal sympatie Američanov vďaka svojej sugestívnosti a hlbokému morálnemu odkazu. Účastníkom premietania by mal byť aj sám Winton a niekoľko zachránených detí.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 05:04