StoryEditor

Svoje vízie ponúka voličom 29 politických strán

19.07.2002, 00:00
Na parlamentných voľbách, ktoré sú vypísané na 20. až 21. septembra 2002, sa chce zúčastniť 29 politických strán. Tieto odovzdali do 17. júla kandidačné listiny vedúcej volebného oddelenia Ministerstva vnútra SR, zapisovateľke volebnej komisie Lívii Škultétyovej. Ako prvé tak urobilo Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), poslednou stranou bol politický subjekt Aktívne ženy - OS Slovenska, ktoré svoju kandidátku doručili presne o polnoci. Každá strana, ktorá sa chce zúčastniť na parlamentných voľbách, musí splniť niekoľko podmienok. Bez problémov sa môže volebnej súťaže zúčastniť, ak je zastúpená v NR SR na základe výsledkov ostatných volieb a má v NR SR samostatný poslanecký klub. Zo súčasných strán sa to týka HZDS, SDĽ, SMK a SNS. Ostatné politické strany museli ku kandidátke pripojiť vyhlásenie, že strana má 10-tisíc členov, prípadne petičné hárky obsahujúce toľko podpisov, aby celkový počet členov a signatárov bol minimálne 10-tisíc. Túto povinnosť splnili zo strán, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu ANO, Smer, SDKÚ, HZD, SDA a PSNS, z ostatných strán, ktoré sú hlboko pod hranicou zvoliteľnosti, avšak v súčasnosti sú zastúpené v NR SR, predložili petičné hárky OKS a DS-DÚ. Petičné hárky nemuselo predložiť KDH, ktoré síce má v NR SR samostatný poslanecký klub, avšak nezúčastnilo sa predchádzajúcich parlamentných volieb. Aktuálny počet jeho členov však presahuje 18-tisíc. Povinnosťou zapisovateľky je prevziať kandidačné listiny a skontrolovať, či strana splnila zákonom predpísané podmienky. Na kandidačnej listine musí byť uvedených maximálne 150 kandidátov. Ku každému menu musí byť priložené vyhlásenie o tom, že súhlasí so svojou kandidatúrou a nekandiduje za inú politickú stranu. Okrem toho musí byť priložené potvrdenie jeho členstva v strane. V prípade, že kandiduje ako nezávislý, musí byť priložené čestné vyhlásenie, že nie je členom žiadnej politickej strany. Týka sa to napríklad Ladislava Orosza, Petra Kresáka a Jozefa Stanka (SDA).

Strany predložili tiež svojich nominantov do Ústrednej volebnej komisie. Každá strana má právo menovať do komisie dvoch svojich zástupcov a dvoch náhradníkov. ÚVK sa musí zísť do 22. júla 2002, presný termín určí predseda vlády SR. Členovia ÚVK si zvolia predsedu a podpredsedu, ktorí musia byť z rôznych politických strán. Potom už bude komisia rozhodovať autonómne o všetkých otázkach, súvisiacich s priebehom volieb, vrátane možnosti vyradenia niektorej strany z politickej súťaže, ak nesplní zákonom stanovené podmienky, takéto rozhodnutie však musí padnúť najneskôr 6. augusta 2002. Priebeh volieb na okresných a okrskových úrovniach budú riadiť príslušné komisie, v ktorých taktiež majú právo pôsobiť zástupcovia každej politickej strany, ktorá sa zúčastňuje volieb. Členovia komisií musia mať právo voliť, sami však nesmú kandidovať za poslancov. V prípade, že volebná komisia rozhodne o tom, že niektorá strana nesplnila podmienky účasti vo voľbách, vyradí sa jej zástupca z volebnej komisie.

Právo voliť (aktívne volebné právo) má každý občan SR, ktorý dovŕšil 18. rok veku a v deň volieb sa zdržiava na území SR. Prekážkami vo výkone volebného práva je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí, výkon trestu odňatia slobody a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony. Podmienkou zvoliteľnosti za poslanca (pasívne volebné právo) je občianstvo SR, dovŕšenie veku 21 rokov a trvalý pobyt na území SR.

Zloženie NR SR podľa ÚVVM ŠÚ SR
Parlamentné voľby sa uskutočnia 20. a 21. septembra.

Do volieb ide 29 politických strán.

Prvú kandidátku odovzdalo KDH.

ÚVK sa musí zísť do 22. júla 2002.

Ďalšie informácie v rubrike Publicistika

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:24