StoryEditor

Posledný z "veľkej päťky" oddelí svoje divízie

07.02.2002, 23:00

Audítorská spoločnosť Deloitte & Touche Tohmatsu je poslednou z tzv. veľkej päťky audítorských firiem, ktoré sa rozhodli oddeliť od seba poradenskú a audítorskú divíziu.
Tento krok nasledoval zanedlho po vypuknutí škandálu v súvislosti s krachom americkej energetickej spoločnosti Enron, kde sa zistilo, že významná audítorská spoločnosť Arthur Andersen pomáhala likvidovať dôležité dokumenty o podvodoch vo firme. Príčinou podľa analytikov bolo, že spoločnosť na jednej strane robila pre Enron audit, na strane druhej mu poskytovala poradenské služby a Enron ako lukratívneho zákazníka potrebovala.
Minulý týždeň podobný krok urobila najväčšia audítorská firma PricewaterhouseCoopers (PwC), keď oznámila, že urýchlila plány na oddelenie poradenskej divízie PwC Consulting od ostatných služieb spoločnosti. Ako uviedla, príčinou jej rozhodnutia boli obavy z následkov kauzy Enron pre ďalšie audítorské spoločnosti, napriek tomu, že ona sama do škandálu nebola zapletená. Rovnako aj ďalšia poradenská a audítorská spoločnosť Ernst & Young, ktorá už predala svoju poradenskú divíziu, uviedla, že nebude poskytovať klientom, pre ktorých robí audit, niektoré služby v oblasti informačných technológií.
Výkonný riaditeľ Deloitte Touche Tohmatsu James E. Copeland však priznal, že k oddeleniu divízií pristúpila spoločnosť "veľmi, veľmi neochotne" a on sám tento krok považuje za krok späť z viacerých dôvodov. V súčasnej situácii však nemajú inú možnosť, a preto sa museli rozhodnúť. Ešte pred týždňom vedenie Deloitte uviedlo, že na akékoľvek zmeny v tejto oblasti je "príliš skoro". Podrobnosti plánu na oddelenie divízie Deloitte Consulting od zvyšnej časti spoločnosti Deloitte &Touche Tohmatsu ešte neboli vypracované, J. E. Copeland však dúfa, že plán bude hotový už v máji.
Renomované audítorské firmy sa dostali po páde Enronu pod paľbu kritiky za poskytovanie audítorskej a poradenskej činnosti súčasne. Poradenská činnosť je finančne veľmi lukratívna záležitosť a v prípade, že pre rovnakú spoločnosť robia audit jej účtovných záznamov, často dochádza ku konfliktu záujmov. Na to poukázali aj americké vyšetrovacie orgány, ktoré v utorok tento týždeň po vypočúvaní výkonného riaditeľa Arthur Andersen Josepha Berardina uviedli, že audítorská činnosť nutne potrebuje reformu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:03