StoryEditor

V Moskve kopírujú západný bulvár

27.10.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Najpredávanejším denníkom v Británii je The Sun mediálneho magnáta Ruperta Murdocha. Ponúka zmes škandálov, fotografie nahých žien i šport. Veľmi dobre trafil do vkusu časti britskej verejnosti. Môže sa však recept na úspech z tohto bulvárneho plátku uplatniť aj za hranicami Británie? Zdá sa, že áno. V Rusku začala nedávno vychádzať tunajšia obdoba Sunu. Volá sa Žizň, teda Život, a je vôbec prvým bulvárnym periodikom západného typu v tejto krajine. V miniatúrnej kancelárii neďaleko Kremľa vydáva šéf denníka Ram Gabreliano povely svojim podriadeným. Ramov stôl pokrýva vrstva kópií britského Sunu. "Áno, priznávam, že kopírujeme Sun, ale nevidím na tom nič zlé. Je to jednoducho typ novín, aký naša krajina potrebuje. Cár Peter Veľký urobil to isté -- tiež napodobňoval veci zo Západu, aby Rusku pomohol dohnať okolitý svet," vraví Ram Gabreliano.
Aj pri prelistovaní novín je už na prvý pohľad jasné, že celkový vzhľad a grafická úprava sú zhodné s britským Sunom. A na čo vám najskôr padne zrak, keď Žizň otvoríte? Na nahú ženu na tretej strane, tentoraz je to 22-ročná Tamara. Čo sa týka správ, nájdete tu exkluzívnu reportáž o futbalistovi Ronaldovi s dvoma ruskými kráskami alebo príbeh obchodníka, ktorý dostal infarkt, keď sa z prostitútky, ktorú si objednal, vykľula jeho vlastná dcéra. "Ľudia by sa mali usmievať, zabaviť sa alebo poplakať si," tvrdí Seymour Marder, jeden z novinárov denníka Žizň, i keď pripúšťa, že nový denník ruským čitateľom úplne nesedí: "Keď sme prvý raz uverejnili nahú ženu, v redakcii nepretržite zvonili telefóny a staršie ženy sa sťažovali, že to, čo robíme, je nemožné." Ďalšia novinárka horlivo ťuká na počítači. Pripravuje odpovede na problémy čitateľov, ktorým sa venuje v rubrike s názvom: Drahá Ina. Podobne ako jej kolegovia, si zmenila meno, údajne kvôli vlastnej ochrane. Práve Inin stĺpček pomáha Žizni prebojovať sa medzi najpredávanejšie denníky v Moskve. A má taký úspech, že priviedol na svet aj svojho bulvárneho rivala, ruskú verziu nemeckého denníka Bild.
Novinár Sergej Bryljov sa však obáva "bulvarizácie" celej ruskej tlače: "Najviac ma znepokojuje fakt, že sa dnešná situácia v Rusku začína podobať Británii pred desiatimi rokmi, keď bulvárna tlač začala pohlcovať trh a teraz mu dominuje. Je to na zamyslenie. Tento druh novín sa zmocní nielen trhu, ale aj samotného myslenia národa." Na uliciach Moskvy to však nevyzerá tak, že by sa niekto znepokojoval. Čitateľom sa Žizň páči a predajnosť denníka je kritériom, ktoré najviac rozhoduje o jeho existencii.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:18