StoryEditor

Likvidácia bifenylov aj zo zdrojov UNIDO

23.02.2003, 23:00

Producent výrobkov anorganickej a organickej chémie -- Chemko Strážske, a. s., sa už dlhší čas usiluje vyriešiť problém zneškodňovania nebezpečných polychlórovaných bifenylov (PCB). Jedna z možností ich likvidácie sa črtá využitím finančných zdrojov UNIDO (United Nations International Development Organisation -- Organizácia Spojených národov pre priemyselný rozvoj) formou priamej investície vo výške 4 až 5 mil. USD. "Chemko deklarovalo a deklaruje aj naďalej, že problém PCB ako ekologicky nebezpečného rezidua, je povinné riešiť a bude ho riešiť. Ale vždy v spolupráci so štátnymi orgánmi, pretože v niektorých prípadoch tento problém presahuje realizačné a finančné možnosti spoločnosti," povedal Eugen Kovaľ, riaditeľ odboru manažérskych systémov Chemza, a. s., Strážske, dcérskej spoločnosti Chemka, a. s.
Tisíc ton PCB
V areáli Chemka je v súčasnosti asi tisíc ton tuhých PCB. S ich likvidáciou spoločnosť začala už dávnejšie -- vývozom z areálu v spolupráci s firmou, ktorá má na takúto činnosť oprávnenie. Zároveň nadviazala kontakt so zahraničnými partnermi, vrátane UNIDO, od ktorých očakáva pomoc. "Definitívne slovo ešte nepadlo. V najbližších dňoch budeme s UNIDO opäť rokovať. Na projekte bude participovať aj rezort životného prostredia. Problém zneškodňovania PCB je totiž celoslovenský, pretože na Slovensku sú viaceré sklady aj kvapalných PCB. SR prijala Štokholmskú deklaráciu z roku 1972, ktorá sa zaoberá aj likvidáciou organických polutantov, pričom aj EÚ vo svojich zákonoch ošetruje tento problém. Bude potrebné riešiť ho v zmysle týchto platných pravidiel," povedal E. Kovaľ. "Problém PCB máme pod kontrolou," dodal. Vzhľadom na, že problém PCB je globálnejší však zdôraznil, že o spôsobe jeho riešenia sa musí rozhodnúť v spolupráci so štátnymi orgánmi.
Strašiak investorov
"Samozrejme, že sa tohto problému chceme rozumnou cestou zbaviť. Nechceme totiž, aby v regióne Strážskeho existoval pre prípadných investorov strašiak PCB," zdôraznil E. Kovaľ. Proces likvidácie treba podľa neho riešiť postupne, etapovito, s cieľom udržať pozitívne hospodárenie spoločnosti v časovom horizonte ôsmich až desiatich rokov. Chemko sa nebráni ani spolupráci s domácimi firmami. Rozhodujúce budú náklady na likvidácie. "Treba o tom diskutovať," reagoval E. Kovaľ na margo možností zneškodňovania PCB domácimi subjektmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:30