StoryEditor

Americký talib: Som nevinný, pane!

14.02.2002, 23:00

Americký talib John Walker Lindh poslúchol v stredu rady svojich právnikov (ktorých spočiatku údajne odmietal) a v súdnej sieni v Alexandrii (Virginia) vyhlásil, že je nevinný. Nebolo to pritom až tak dávno, čo volal po džiháde. Americké úrady 21-ročného Walkera Lindha vinia, že bojoval v Afganistane po boku islamského hnutia Taliban a Al-Kajdy, teroristickej siete Usámu bin Ládina, s ktorým sa vraj osobne stretol. Informovali o tom americké televízne stanice.
Hlavným bodom obžaloby je obvinenie zo sprisahania zabiť amerických občanov v zahraničí. Walkera tiež obvinili z dodávania materiálnej pomoci teroristickým organizáciám vrátane Al-Kajdy Usámu bin Ládina a údajných transakcií s Talibanom či používania strelných zbraní a ničivých náloží v kriminálnych zločinoch. Na otázku sudcu T. S. Ellisa, či sa cíti z desiatich bodov obžaloby vinný, Walker Lindh odpovedal: "Som nevinný, pane." V prípade dokázania viny však môže čeliť doživotnému trestu väzenia.
Sudca Ellis tiež zamietol žiadosť obhajoby, aby sa proces začal až v novembri. Namiesto toho navrhol začiatok procesu na koniec augusta či polovicu septembra. Presný dátum by mohol zverejniť už dnes.
Walkera Lindha americké jednotky a vojaci protitalibanskej opozície zajali začiatkom decembra v severnom Afganistane po povstaní bojovníkov Al-Kajdy a Talibanu v pevnosti Džendži v severoafganskom Mazáre Šaríf. Pri vzbure zahynul agent CIA Johnny Michael (Mike) Spann. Vdova po Spannovi pred novinármi vyjadrila sklamanie nad tým, že Walker Lindh nebude čeliť trestu smrti, pričom zdôraznila, že Walker vyzerá ako by strácal svoje predošlé náboženské presvedčenie. "Zvolil si vieru v prosperitu a ochranu USA, keď sa cíti nevinný z vecí, ktorým predtým zasvätil svoj život... Očakávame však, že sa bude osobne zodpovedať za skutky, ktoré urobil," vyhlásila Shannon Spannová podľa ABC News . "Američania nebudú tolerovať vlastizradcov," povedal otec zavraždeného agenta CIA, Johnny Spann.
Podľa obhajcov J. Walkera Lindha, vláda nemá dostatok dôkazov na preukázanie viny, pretože sa takmer výlučne opiera o údajné výroky ich mandanta. Tie sú však spochybniteľné, vzhľadom na zdravotný stav Walkera Lindha, keď ich povedal. FBI ich tiež podľa nich získala násilne, hrozbami, pričom mu boli odopreté práva. Podľa obhajoby Walker Lindh americkým úradom povedal presne to, čo od neho chceli počuť.
Právni zástupcovia amerického taliba tiež tvrdia, že vláda nemá žiadne dôkazy o tom, že by ich klient absolvoval nejaké vojenské cvičenia s Talibanom po začiatku americkej kampane. Ak sa tak aj stalo, bolo to pred prítomnosťou amerických síl v oblasti a on bojoval proti Severnej aliancii nie USA, zdôrazňujú.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:51