StoryEditor

Britské firmy žiadajú zníženie daní

09.04.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Londýn (TASR)
Konfederácia britského priemyslu (CBI) žiada ministra financií Gordona Browna, aby v novom rozpočte znížil podnikové dane o 2 mld. libier a aj v nadchádzajúcich rokoch podstatne znižoval náklady firiem.
G. Brown má svoj rozpočet predložiť parlamentu do týždňa a už sa začínajú množiť špekulácie, že navrhne zvýšenie individuálnych daní, aby mohol financovať ďalší nárast výdavkov v zdravotníctve. Minister aj tentoraz prisľúbil, že rozpočet bude obsahovať podporné opatrenia, napr. daňový úver na výskum a vývoj v hodnote 500 mil. libier ročne.
CBI tento úmysel privítala, no upozorňuje, že G. Brown musí ísť ešte ďalej a začať znižovať kumulatívne náklady 29 mld. libier, ktoré dopadli na britské podniky od roku 1997, keď sa k moci dostali labouristi. Generálny riaditeľ konfederácie Digby Jones upozorňuje, že rastúce daňové zaťaženie narúša schopnosť spoločností financovať rozvoj a vytvárať lepšie platené miesta.
Podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dane britských firiem dosahujú 13,2 % hrubého domáceho produktu (HDP), v porovnaní s 9,5 % v USA, 12,7 % v Nemecku a 11,5 % v Írsku. Británia je však na rovnakej úrovni ako Holandsko a dokonca je v lepšej situácii než Francúzsko, kde podnikové dane dosahujú 18,9 % HDP.
D. Jones uvádza, že príjmy spoločností prudko klesli počas piatich rokov labouristickej vlády, ktorá zvýšila podnikové dane, aby mohla financovať 28-miliardový deficit zdedený od predchádzajúcej konzervatívnej vlády.
CBI poslala ministrovi financií zoznam svojich požiadaviek, ktorý uvádza, že "rozumná" výška daňového úveru na výskum a vývoj je približne jedna miliarda libier, požaduje vzdelávací daňový úver pre malé podniky, rozšírenie kritérií pre zníženú sadzbu kontroverznej dane z uhlíkových emisií, zníženie tzv. kolkovného z podnikového majetku s cieľom znížiť náklady spoločností, ktoré menia miesto svojej činnosti a sériu opatrení na riešenie problémov s medzinárodnou konkurenciou, napr. zníženie dane z pridanej hodnoty za turistické ubytovanie a revízia vplyvu kolkovného na transakcie s akciami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 05:09