StoryEditor

Česi proti stánkovému predaju

12.11.2002, 23:00
České ministerstvo financií chce obmedziť tzv. stánkový predaj niektorého tovaru, najmä textilu, obuvi a liehovín vo fľaškách a cigariet. Ako ďalej píše denník Mladá fronta Dnes, podľa námestníčky ministra financií Yvony Legierskej pri stánkovom predaji sa porušuje niekoľko zákonov, lebo sa predáva neznačkový tovar, ktorý sa často vydáva za značkový, je pochybne colne deklarovaný.

Stáva sa napríklad, že sa uvádza jednotková cena letnej konfekcie 5 Kč. Pritom stánkari - živnostníci väčšinou ázijského pôvodu - priznávajú daň vo výške niekoľko tisíc Kč a majú miliónové obraty. V stánkoch s tabakovými výrobkami sa predávajú cigarety neoznačené kolkami a liehoviny, za ktoré nie je odvedená spotrebná daň. Legierska navrhuje pre stánkových predajcov, aby povinne platili paušálnu daň vopred vo výške, ktorú by finančný úrad vyrubil podľa veľkosti predajne a druhu tovaru. Stánkový predaj by sa tiež mal viazať na povolenie obce. Za podmienky predaja na trhovisku, kde sú sústredené stánky, by mal zodpovedať správca. Zákonnej úpravy sa dožadujú aj predstavitelia obcí, ktorí tvrdia, že stánky kazia vzhľad ulíc a priestranstiev. Na Slovensku bol ešte v roku 1998 prijatý zákon o podmienkach predaja výrobkov na trhových miestach, kde sú ustanovené mnohé obmedzenia pre stánkový predaj, ktorých sa dožadujú aj v ČR. Zákon bol neskôr v NR SR modifikovaný a často sa nedodržiava. V ČR je rozsah stánkového predaja textilu a obuvi v mnohých mestách väčší ako na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 15:36