StoryEditor

Kruté učenie sa na vlastných chybách

26.02.2002, 23:00

Reagujem na mnohé správy, ktoré boli zverejňované v Hospodárskych novinách o tzv. nebankových spoločnostiach a hlavne o páde BMG Invest.
Pracujem ako finančný poradca a stretávam sa s bežnými občanmi, ktorí sa väčšinou snažia nejakým spôsobom spravovať svoje financie. Musím konštatovať, že na Slovensku je veľmi malá finančná gramotnosť a predchádzajúce obdobie, keď ľudia nemuseli veľmi rozmýšľať o tom, ako a kde svoje peniaze uložiť a zhodnocovať, zanechalo hlbokú stopu v ich myslení. Niektorí vkladali svoje celoživotné úspory alebo ťažko ušetrené peniaze práve do spomínaných nebankových a nelicencovaných subjektov. Dokonca niektorí klienti sem uložili na čas svoje úvery, resp. pôžičky, pokiaľ tieto prostriedky nepotrebovali okamžite, aby si aspoň sčasti kompenzovali úroky za požičané peniaze. Takto vlastne prišli o dvojnásobnú sumu, lebo peniaze z úveru im nepomohli naplniť účel napr. zvýšenia životnej úrovne a ešte takto stratené financie musia splatiť banke. Stretával som sa dokonca s tým, že si klienti mysleli, že záruky na vklady v týchto spoločnostiach sú také ako v bankách.
Možno mal štát vhodnou legislatívou viac kontrolovať, ako sa nakladá s peniazmi klientov v BMG Invest. Ľudia sa musia naučiť rozmýšľať o svojich rozhodnutiach a niesť aj za ne zodpovednosť. A nielen za svoje peniaze, ale aj za život ako taký vôbec. Nemôžeme sa donekonečna spoliehať na barličku od štátu, ktorá je už aj tak nalomená. Kedysi dávno som si zahral na burze slovenských akcií a niektoré z podnikov medzitým skrachovali a veľa ďalších firiem, ktorých akcie získali ľudia v kupónovej privatizácii, dopadlo podobne. Teraz máme všetci žiadať od štátu nejakú náhradu za to, že si daný podnik dovolil skrachovať? Čo má štát spoločné s tým, že firma nedokáže uspokojiť svojich veriteľov, ktorí jej požičali svoje peniaze už v akejkoľvek zmluvnej podobe. Myslím tým, kde vziať financie na ich uspokojenie. Tým, ktorí investovali svoje prostriedky do BMG Invest, sa to určite takto povedané nepáči, ale položte si, prosím, otázku sami sebe. Ako dlho ste rozmýšľali pred takouto investíciou a čo všetko okrem výnosu vás ešte zaujímalo? Akú zodpovednosť z vašej strany ste si pripúšťali?
Slovensko mi pripadá špecifické práve v oblasti finančného trhu, kde stačí vhodnou reklamnou kampaňou sľúbiť čokoľvek a ľudia začnú vkladať a pritom ani neuvažujú o nejakom riziku alebo o tom, ako je daná spoločnosť ošetrená zákonom. Záruky majetkom spoločnosti? Ale akým reálnym majetkom? Uvedomovali si dôverčiví ľudia, že z vložených peňazí klientov firma mohla napr. vyplatiť výplaty, odmeny, reklamu, nakúpiť spotrebný materiál na svoje podnikanie (autá, zariadenie...) a peniaze sa vôbec nepoužili na reálne zhodnocovanie? Všetko zlé je však na niečo dobré. Táto lekcia, ktorá nebola uštedrená iba klientom BMG Invest, určite prispeje a už aj prispieva k tomu, že občania začali rozmýšľať. Je kruté, že niektorí sa to naučia na vlastných chybách. Alebo nie? Ktoráže ďalšia má najviac reklamy v najsledovanejšom čase?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:24