StoryEditor

Nekonečný zlý sen o poistení áut

08.12.2002, 23:00

Nie je chyba, ak urobíme chybu, ale veľká chyba je, ak sa tvárime, že sa nič nestalo. To platí aj o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel za škody spôsobené ich prevádzkou. Licencované slovenské poisťovne neprejavujú voči motoristom žiadnu ústretovosť a neúprosne zvyšujú sadzby bez ohľadu na akékoľvek okolnosti, pritom všade vo vyspelom motoristickom svete sa toto poistné stanovuje podľa výkonu motora. Nečudo, lebo u nás zastáva Slovenská kancelária poisťovateľov (ktorá určuje pravidlá pre poisťovne) názor, že akékoľvek návrhy na zmenu nie sú vôbec priechodné, lebo výška zákonného poistného je do konca roku 2004 regulovaná zákonom. Teda aj členenie vozidiel podľa kubatúry. Že toto všetko je zle navrhnuté, že by sa mali pravidlá aktuálne a čo najskôr zmeniť tak, aby vystihovali realitu a aspoň trocha chránili aj samotných motoristov -- to ponecháva vláda bokom. Pritom novelizácia platného zákona mohla byť jednoduchá a dala sa urobiť ešte na jeseň tohto roka.
Protimonopolný úrad (PMÚ) SR začal pred dvoma týždňami skúmať možné porušenie pravidiel hospodárskej súťaže poskytovateľmi povinného zmluvného poistenia vozidiel. Vyšetrovanie v tejto veci zatiaľ ešte nie je ukončené. Na základe zistených výsledkov by mohol úrad iniciovať i správne konanie a v prípade potvrdenia existencie kartelových dohôd medzi poisťovateľmi môže uložiť peňažnú pokutu a zaviazať poisťovne stanoviť nové cenníky poistenia vozidiel na rok 2003. V princípe sa však na nesprávnom členení podľa kategórií nič nezmení.
Hoci aj v Česku zotrvávajú na kategorizácii podľa objemu motora, niektoré nové prístupy sú už povolené (v súlade s EÚ), o ktorých sa našim motoristom môže len snívať... Napríklad o možnosti dočasne odhlásiť vozidlo z evidencie (a neplatiť zaň poistku, keď stojí v garáži alebo je dlhodobo v servise na väčšej oprave).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:04